Почетак Актуелно Мајданпек Рудник бакра Мајданпек шири површински коп

Рудник бакра Мајданпек шири површински коп

3 друго читање
1
0
1,238

Саобраћај преусмерен на Партизански пут

 

Привремено преусмерење саобраћаја на Партизански пут надлежни органи дозволили до 1. новембра, али ће у РБМ-у учинити све да и пре тог рока заврше нову 800 метара дугу деоницу пута од излаза из града према некадашњој печуркани
Рудник бакра Мајданпек шири површински копМАЈДАНПЕК
. – Због ширења површинског копа Рудника бакра Мајданпек и повезивања Северног са Јужним ревиром, који представља перспективу рударења у овом граду наредних деценија, магистрални пут из правца Кучева на деоници од Дебелог луга до Мајданпека од 16. јула биће привремено у прекиду. За то време, најдуже до 1. новембра, саобраћај ће бити преусмерен на нешто дужу деоницу, преко Партизанског пута.
Рудник бакра Мајданпек шири површински копСагласност надлежних (“Србијапутева” и надлежног министарства) даје нам тај рок, али ћемо учинити све да ово преусмеравање саобраћаја траје што краће. То је, уосталом, и наш интерес – каже Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек. Он подсећа да ово није прво премештање пута због потреба производње и бољитка свих који зависе од рада рудника. – Молимо грађане за разумевање, јер је ширење површинског копа и повезивање Северног и Јужног ревира наш императив и заједнички интерес са државом да Рудник ради. Нисмо имали друго решење јер смо, уважавајући сугестије и оправдане захтеве самих Мајданпечана, одустали од тога да деоница преко Партизанског пута буде трајно решење. Определили смо се да постојећу деоницу пута преместимо само мало северније, а да бисмо то урадили, неопходно нам је ово преусмеравање саобраћаја и разумевање грађана – подвлачи директор Томић.
Рудник бакра Мајданпек шири површински копРеч је о старој, давно изграђеној траси пута, широкој шест метара која је делом била асфалтирана, а последњих година занемарена и слабо коришћена. Ових дана она је санирана, осветљена, проширена, насута и утабана. Постављена је саобраћајна сигнализација, брзина кретања возила ограничена је на 30, а на појединим местима и на само 20 километара – објашњава дипл. инж. саобраћаја Бојан Јовановић и наводи спремност РБМ-а да ангажовањем своје цистерне решава проблем прашњавости пута због које су забринути поједини возачи.
Рудник бакра Мајданпек шири површински копЗнамо да ће ово преусмеравање саобраћаја, иако је само привремено, тешко пасти многима, посебно нашим колегама запосленим у Дебелом Лугу, али и свим становницима Мајданпека којима ће у овом периоду Београд и сва друга насеља у том правцу бити удаљенија него иначе. Надам се ипак њиховом разумевању, јер ћемо у ових неколико месеци учинити све да наредних година тај проблем трајно решимо на готово истој деоници – моли за разумевање Бранислав Томић.
Рудник бакра Мајданпек шири површински копРудник бакра Мајданпек је пред великим обавезама и на великим искушењима. Андезитски прст, прво рудно тело Јужног ревира под чијом се раскривком скрива будућност мајданпечког рударења, није без разлога називан “тврд орах”. Знало се да ће због Андезитског прста и везе Северног и Јужног ревира морати да се измести не само магистрални пут већ и далековод, оптички кабл, корито реке Пек…
Половином јула све је припремљено и за измештање далековода. То је била велика обавеза коју смо реализовали у предвиђеном року, јер је далековод 35 кв један од два који град снабдевају електричном енергијом – рекао је Синиша Филиповић, управник Површинског копа.
Само повезивање, постављање стубова и проводника, обављају стручњаци “Елмонтеx-кома”, али је комплетна техничка подршка, земљани радови и припрема за постављање стубова, резултат ангажованог рада запослених у РБМ-у.
Рудник бакра Мајданпек шири површински копПостављено је девет нових стубова, практично, по ободима радилишта на Андезитском прсту и изнад предвиђене нове трасе магистралног пута, а ужурбано се ради на каналу за полагање оптичког кабла. И то треба да завршимо за који дан, иако нас ту очекује много више посла него што је у први мах изгледало – указује Горан Репеџић, главни пословођа производње Површинског копа. Реч је о пословима који се везују за нову деоницу пута дугу око 800 метара, чија изградња мора да почне оног дана када се саобраћај преусмери на Партизански пут. Јер, то је само један од бројних задатака који мајданпечке рударе очекују на путу до руде са Јужног ревира. Андезитски прст је само почетак.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Један коментар

  1. Dragan Jovanovic

    16. јула 2015. у 22:44

    Sve to je moglo da se na zadovoljstvo svih gradjana opštine Majdanpek pa i mnogo sire skrati za 14 kilometara. Bilo je samo potrebno, ulagnje u osposobljavanje Partizanskog puta, usmeriti na izradu puta kroz sam rudnik uz izradu bezbedonosnih bankina i jednog para rampi kao na zeleznici…. (ostalo ostavljam mojim kolegama na razmisljanje).

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…