Почетак Актуелно Мајданпек Рудник бакра Мајданпек убрзава одводњавање Јужног ревира

Рудник бакра Мајданпек убрзава одводњавање Јужног ревира

2 друго читање
0
0
1,340

Прорадила и четврта линија

 

Са коте 219 метара, одводњавањем је ниво воде у језеру на Јужном ревиру оборен на 174 метра. – Четвртом линијом дневни учинак би са 18-20 центиметара требало да се повећа на око 25. – Одводњавање има посебан значај за континуитет откопавања руде, будући да омогућава отварање нових рудних етажа на Андезитском прсту
Рудник бакра Мајданпек убрзава одводњавање Јужног ревираРБМ
. – Непуних девет месеци након треће, у Руднику бакра Мајданпек прорадила је (13. новембра) и четврта линија одводњавања површинског копа Јужни ревир. Тиме је знатно оснажена припрема и обезбеђења нових рудних етажа на Андезитском прсту од изузетног значаја за даљу производњу бакра и племенитих метала, а одводњавање површинског копа убрзано, са циљем да се обезбеди континуитет производње док се на другим радилиштима не допре до бакарне руде.
Одводњавање Јужног ревира почело је крајем јануара 2014. године са коте 219 да би пред почетак рада четврте линије старт био на коти 174. У међувремену, првој линији која је функционисала уз две редне пумпе, средином прошле године придодата је друга, а 17. фебруара ове године и трећа.
Рудник бакра Мајданпек убрзава одводњавање Јужног ревираТе три линије су опслуживале четири пумпе (прву линију покрећу две) и дневно испумпавале толико воде да је ниво језера обаран за 18 до 20 центиметара дневно. Четвртом линијом дневни учинак би требало да се повећа на 25 центиметара – сазнали смо од Слободана Мишића, пословође одводњавања. – Четврта линија је опремљена новим понтоном са ребрастим цевима на усисном делу пумпе. За њу је обезбеђена нова пумпа (КСБ мултитец 150/7) капацитета 360 кубних метара на сат на висини од 280 метара. Она је, уз цевовод дужине преко хиљаду метара, ослоњена на постојећи а додатно је опремљен електровод, односно, обезбеђено је његово електроснабдевање. На овај начин четврта линија би требало да повећа капацитет одводњавања и учествује у избацивању већих количина воде до резервоара за пречишћавање који се налази у непосредној близини Транспортног система 1”.

То је посао који се завршава тек пошто се воде пречисте по препорученом технолошком поступку, а онда даље уливају у Мали Пек. – Посебно оптерећење на површинском копу Јужни ревир, уз раскривку и расположивост опреме, јесу и воде у језеру. Предвиђена динамика радова неминовно захтева, практично налаже, и интезивније одводњавање у циљу ослобађања радилишта за даље напредовање – подвлачи Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за производњу. – У том циљу, поред инсталисане три линије за одводњавање, уведена је и четврта. Јер, са тренутне коте воде на 174 метра, треба с(т)ићи до дна копа остављеног на плус 120 метара. Обавезе уграђених система су велике с обзиром на потребну динамику радова. Међутим, сва четири система у раду су гарант обезбеђивања континуитета рада на руди.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…