Почетак Актуелно Мајданпек Рудник бакра Мајданпек убрзава одводњавање „Јужног ревира“

Рудник бакра Мајданпек убрзава одводњавање „Јужног ревира“

2 друго читање
0
0
1,449

Ниво језера недељно се обара за метар

Обавезе су велике, јер је на почетку године радилиште „Андезитски прст“ требало да буде на коти +120, а оно је сада на +199. Раде све три линије одводњавања са дневним учинком од око 12 центиметара, зависно од падавина

РБМ. – Вођени потребом да зарад континуитета производње и ослобађања рудних етажа на нижим деловима „Андезитског прста“ убрзају одводњавање „Јужног ревира“, у Руднику бакра Мајданпек активирали су три линије система за одводњавање. Захваљујући њима, ниво језера у копу недељно се обара за скоро метар. Како је одводњавање једно од највећих оптерећења за даљи рад и развој Површинског копа мајданпечког Рудника бакра, поред расположиве опреме и раскривке, добило је значај који не заостаје за производњом.
Обавезе су велике, јер водено огледало од безмало 26 хектара представља огромну препреку бржој реализацији планова – каже Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за производњу. Притом подсећа да је у производним плановима за 2017. годину радилиште на Андезитском прсту требало да буде на коти +120: – Сада је језеро на коти + 199, што говори колико нас још посла чека. Да бисмо убрзали одводњавање, инсталирали смо три система са ефектом снижења нивоа воде од безмало метар недељно. То је огромна количина воде око које се посао не завршава пуким испумпавањем, јер је пре уливања у Мали Пек пречишћавамо по препорученом технолошком поступку.
Због значаја одводњавања, пуно пажње се полаже расположивости пумпи, њиховом сталном и квалитетном раду. – Имали смо тешкоће са пумпом које смо успели да отклонимо, тако да све три линије одводњавања функционишу обарајући ниво воде за 12 центиметара дневно, зависно од количине падавина – каже Синиша Филиповић, технички руководилац производње на површинском копу. Он наглашава да се смањењем воденог огледала, односно сужавањем језера према дну, може очекивати и већи дневни учинак одводњавања.
Раде све три линије, па ниво воде недељно обарамо за скоро метар – објашњава Слободан Мишић, пословођа одводњавања, кога смо затекли у време ремонта трафо-станице: – Како се пумпе постављају на неких четири до пет метара од усиса до нивоа језера, периодично, отприлике сваких месец дана, имаћемо планиране застоје због њиховог премештања. То ће трајати по дан-два за сваку. Нећемо радити истовремено, већ ћемо их селити једну за другом, а реч је о великом послу који подразумева додатно ангажовање, како запослених тако и специфичне помоћне механизације неопходне за извођење тих радова.
Да се одводњавање убрзава видљиво је и без прецизних мерења, а да је потребно говори то што је руда откопавана и са етажа “Андезитског прста” које су испод нивоа воде у језеру “Јужни ревир”.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…