Почетак Актуелно „Руска бакарна компанија“ жели стратешко партнерство са Србијом и Бором

„Руска бакарна компанија“ жели стратешко партнерство са Србијом и Бором

16 друго читање
0
0
1,139
„Руска бакарна компанија“ жели стратешко партнерство са Србијом и Бором

 Руси хоће да инвестирају у РТБ

Из далеког Јекатеринбурга на адресе два министарства (рударства и привреде) и РТБ-а Бор стигло писмо заинтересованости за стратешко партнерство. – Писмо упутио председник Управног одбора „Руске бакарне компаније“ Игор Алтушкин, трговац металима на глобалном нивоу, иначе 66. најбогатији Рус на „Форбсовој“ листи. – Александар Антић: Намера им је да, кроз стратешко партнерство са Владом Србије, инвестирају у даљи развој рудника, топионице и рафинерије РТБ-а. Не наводећи никакве цифре, у писму заинтересованости истиче се само жеља да „Рашн копер компани“ развије сарадњу са Србијом. – У очекивању формализовања неке врсте партнерства, писмо заинтересованости је уједно и позив за делегацију званичника Владе Србије и техничке стручњаке из РТБ-а да посете производне и грађевинске сајтове у њиховом власништву
„Руска бакарна компанија“ жели стратешко партнерство са Србијом и БоромРТБ
. – „Руска бакарна компанија“ (Russian Copper Company Ltd.) жели стратешко партнерство са РТБ-ом Бор. О томе сведочи писмо заинтересованости које је из далеког Јекатеринбурга стигло на адресе два министарства (привреде и рударства) и РТБ-а Бор, а упутио га је лично председник Управног одбора ове руске компаније Игор Алтушкин, трговац металима на глобалном нивоу, иначе 66. најбогатији Рус на листи коју објављује амерички часопис „Форбс“.
Министар рударства Александар Антић потврдио је интересовање ове руске компаније за сарадњу са Србијом и „Бором“. Намера им је да, кроз стратешко партнерство са Владом Србије, инвестирају у даљи развој рудника, топионице и рафинерије РТБ-а Бор. Не наводећи никакве цифре, у писму заинтересованости истиче се само жеља да „Russian Copper Company“ развије сарадњу са Србијом. Очекују формализовање неке врсте партнерства, па је писмо заинтересованости уједно и позив за делегацију званичника Владе Србије и техничке стручњаке из РТБ-а да посете производне и грађевинске сајтове у њиховом власништву, јер се, како наводе у писму, радују добијању предлога с наше стране везано за даље кораке. Такође, желе и да ми боље разумемо ко су они и какав потенцијал имају као стратешки партнер Републике Србије – рекао је министар Антић.
Све веће интересовање потенцијалних инвеститора и стратешких партнера за РТБ Бор, челни човек борске компаније Благоје Спасковски прокоментарисао је овако:
„Руска бакарна компанија“ жели стратешко партнерство са Србијом и БоромРадује ме што интересовање за РТБ Бор расте. Расте јер се, поред веће цене бакра на светском тржишту, повећава и производња у РТБ-у Бор, а сви потенцијални инвеститори то прате и знају. РТБ је стабилизовао пословање након пожара у Фабрици сумпорне киселине, али је чињеница да се без капитала, потребног за даљи развој рударства, раст производње и попуну топионичких капацитета, компанија не може издићи на ниво какав заслужује Србија. Иако заинтересована да порасте и учешће РТБ-а Бор у бруто друштвеном производу, држава нема новца да улаже у отварање нових рудника и повећање производње, а није ни пракса у свету да она улаже у руднике. Капитал можемо, зато, обезбедити само променом власничке структуре компаније, па се таква промена намеће као неминовност – рекао је Спасковски.
„Руска бакарна компанија“ је трећи по величини произвођач бакра у Русији. Компанија је у приватном власништву и финансирају је највеће руске и међународне банке. Поседује и управља двема топионицама и има пет рудника, а годишње производи 1,4 милиона тона концентрата бакра.
„Russian Copper Company“ је тренутно у процесу изградње једног од највећих рудника бакра у Европи који ће, након уходавања 2019., годишње прерађивати 28 милиона тона руде и коштаће 1,3 милијарде долара. Поређења ради, у РТБ-у Бор се за годину дана преради око 20 милиона тона руде бакра. За девет месеци ове године, „Руска бакарна компанија“ је у нове руднике инвестирала пола милијарде долара.
Руси, како је истакнуто у писму заинтересованости, помно прате све догађаје у РТБ-у Бор и то више од десет година. Јер, ова компанија је 2006. године учествовала на првом тендеру за приватизацију РТБ-а Бор у партнерству са „Амалко групом“. Од тада се са великим интересовањем гледа на све што се дешава у РТБ-у Бор, а посебно се прати најновији програм реструктурирања који је иницирала Влада Србије.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Градској „Топлани“ без накнаде уступљени опрема и постројења у старој Енергани

Србија Зиђин Копер помаже грејну сезону у Бору Пошто је процес производње енергије у градс…