Почетак Актуелно Мајданпек Са новом опремом РБМ дао више раскривке

Са новом опремом РБМ дао више раскривке

2 друго читање
0
0
852

Августовска производња солидна

 

Произведено више од 1.600 тона бакра у концентрату и одговарајуће количине племенитих метала. – Са око 1,5 милиона тона, план укупних ископина остварен више од 70 одсто, уз добре изгледе да се, захваљујући новој опреми и санацији квара на транспортном систему, учинак даље побољшава
Са новом опремом РБМ дао више раскривкеРБМ
. – Августовска производња у Руднику бакра Мајданпек је са више од 1.600 тона бакра у концентрату и пратећим количинама сребра и злата – солидна, имајући у виду околности које су је пратиле. Податак да је са око 1,5 милиона тона укупних ископина план на тој позицији остварен преко 70 одсто показује да је резултат знатно повољнији од прошломесечног.
Са новом опремом РБМ дао више раскривкеПлан на руди је остварен са 87,82 одсто, а садржај бакра са 91, 07 процената, што се негативно одразило и на укупну количину бакра у руди, која је остварена са око 80 одсто. Подбачај је резултат мање датих количина и откопавања у делу радилишта са слабијим садржајем метала – каже Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство.
Међутим, евидентан је помак у остваривању плана на раскривци и поред тога што је вожена на спољна јаловишта. Јер, хаварија на транспортном систему Ф1 представљала је велики проблем који је интервенцијом на траци Т06 коначно превазиђен. Осим тога, требало је санирати и последице великих падавина средином месеца. Ипак, некако најтеже у ово месецу било је радити без булдозера, што је, како наводи Марковић, превазиђено будући да је К-3 поправљен, па се стварају услови за ефикаснији рад опреме: – Наша даља настојања иду у правцу стабилизовања производње по свим параметрима, максималног искоришћења расположиве опреме, смањења трошкова и безбедног рада људи и опреме – рекао нам је Андреја Марковић.

У Флотацији су, упркос тешкоћама и додатним обавезама да у веома дугом сушном периоду обезбеде довољно воде за производњу, успели да прераде преко 550 хиљада тона испоручене руде. Дневни учинак се кретао од 40 до преко 65 тона бакра у концентрату дневно, а искоришћење је било 83,6 одсто. Обезбеђење аутоматике за нову флотацијску опрему поправило би резултате и у тој области, кажу у овом погону мајданпечког Рудника бакра.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…