Почетак Актуелно Са Управног одбора РТБ-а: Притужбе на здравство у Бору

Са Управног одбора РТБ-а: Притужбе на здравство у Бору

4 друго читање
0
0
794

Боловања без покрића

 

Републичком фонду за здравствено осигурање и борској филијали упућен захтев за ванредну контролу боловања басенских радника. – РТБ овим захтевом истовремено тражи да се кроз поступак провере боловања изврши и контрола рада изабраних лекара, односно контрола рада Дома здравља у Бору, чуло се на седници Управног одбора Басена
Са Управног одбора РТБ-а: Притужбе на здравство у БоруРТБ
. – Пословодство Рударско-топионичарског басена Бор упутило је Републичком фонду за здравствено осигурање и локалној филијали захтев за ванредну контролу боловања запослених јер је, према подацима кадровских и служби за безбедност и здравље на раду, утврђено да је 10 одсто радника РТБ-а стално на боловању. Овим захтевом тражи се провера свих боловања изузев оних која су отворена због повреде на раду, тешке болести и одржавања трудноће, чуло се на седници Управног одбора РТБ-а Бор одржаној 17. новембра.
Под претпоставком да се већина боловања ипак отвара на основу стварних медицинских индикација, у њихову пуну истинитост посумњано је јер се често за „медицинско покриће“ код изабраног лекара, као разлози за изостанак с посла наводе породичне обавезе, стрес, исцрпљеност, продужени викенд, путовање, болест члана породице, па и слободно време за додатну зараду. Због тога је затражено да овлашћени доктор, прегледом медицинске и друге документације код изабраног лекара и прегледом осигураника (у случају да је ради утврђивања објективне дијагнозе и здравственог стања осигураника то нужност) утврди да ли је боловање медицински оправдано. Уколико се контролом утврди неоправданост, стручна медицинска оцена треба да потврди датум од када је осигураник, односно запослени радно способан, а да му на основу те оцене изабрани лекар прекине боловање.
Овим захтевом се истовремено од Републичког фонда здравства у Београду тражи да се кроз поступак провере боловања изврши и контрола рада изабраних лекара, односно контрола рада Дома здравља у Бору као даваоца здравствених услуга.
Пословодство РТБ-а Бор информисало је највиши орган управљања компаније и о томе да, пошто за време боловања не тече отказни рок, запослени отварају неоправдана боловања како би продужили отказни рок и тако сачували остала права из радног односа.
У оквиру ове тачке дневног реда Управном одбору РТБ-а предочен је и проблем конзумирања алкохола и опијата. Чуло се, наиме, да и поред спроведених систематских прегледа и издатих лекарских уверења о способности за рад на радном месту за које је запослени добио упут на лекарски преглед (и приликом заснивања радног односа и периодично за радна места са повећаним ризиком), басенске службе за безбедност и здравље на раду провером утврде да поједини запослени конзумирају алкохол или опијате.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …