Почетак Актуелно Сајам професионалне оријентације

Сајам професионалне оријентације

2 друго читање
0
0
851

Изабрати право занимање

 

Да би привукао будуће раднике, РТБ Бор, у сарадњи са школама и Националном службом за запошљавање, упознаје ученике са потребама привреде. – Пре избора занимања Басен Бор организује посете ученика, а током школовања и стручну праксу у својим погонима
Сајам професионалне оријентацијеБОР
. – У организацији Националне службе за запошљавање – Филијале Бор на Сајму професионалне оријентације у Бору учествовало је осам средњих школа из Зајечара, Бољевца, Неготина, Јагодине и Бора. Професори и ученици средњих школа будућим средњошколцима и њиховим родитељима представили су образовне профиле са циљем да приликом уписа у средњу школу свршени основци изаберу право занимање. На Сајму је учествовао и Рударско-топионичарски басен Бор да би упознао ученике са занимањима која су потребна у производњи бакра.
Сајам професионалне оријентацијеПре избора занимања за будуће средњошколце организујемо посете нашим погонима у рударству, металургији и службама са циљем да упознају будуће занимање и место где ће радити, а у току школовања за њих организујемо стручну праксу. Задовољни смо сарадњом са школама и одзивом ученика. Прошле школске године за занимања која су нама потребна било је више заинтересованих него што су школе примале. Надамо се да ће тако бити и ове школске године – каже дипломирани психолог у РББ-у Драгана Спајић, представник Басена Бор у пројекту „Професионална оријентација“.
Ученици и професори борске Техничке школе, која школује будуће рударе и металурге и има и друге образовне профиле потребне Басену Бор, представили су своју школу и њене предности:
Сајам професионалне оријентацијеИмамо добру сарадњу са РТБ-ом Бор и током школовања ученика и када су на стручној пракси у погонима Басена где се најбоље учи практични део наставе – каже Александар Миленковић, професор рударске групе предмета у борској Техничкој школи. А ученик првог разреда Милош Вулета, будући рударски техничар, кратко додаје: – Имамо добре професоре и услове и за учење и за пратичан рад.
Добро организовани сајмови професионалне оријентације пружају праве информације о избору занимања и веза су између школа и Националне службе запошљавања. Будући средњошколци имају прилику да сазнају потребе привреде и да на основу тога, али и других информација, изаберу право занимање. У том смислу овакви сајмови су и вид превенције како би се избегле грешке при избору – каже директор борске Филијале НСЗ Лидија Начић.
На Сајму професионалне оријентације у хали Спортског центра у Бору учествовале су све четири борске и по једна средња школа из Зајечара, Неготина, Бољевца и Јагодине.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…