Почетак Актуелно Санација путева у кругу Басена

Санација путева у кругу Басена

6 друго читање
0
0
889

За сигурнији превоз

 

Р. Проловић: Добићемо савремен пут који може да поднесе камионе носивости до 75 тона и који треба да се користи бар наредних 20 година. – Планирана и реконструкција заобилазнице око РТБ-а

Санација путева у кругу БасенаРТБ. – Половином јуна почели су припремни радови за санацију путне инфраструктуре у кругу Басена. Ова мрежа путева, као и заобилазница је, по оцени Радета Проловића, управника Транспорта ТИР-а, у веома лошем стању, што отежава превоз свих терета и изазива кварове камиона. Такође је изнео и фрапантан податак да је тзв. кружни прстен дуг три километра, којим се вози 90 одсто свих терета у ТИР-у, последњи (и први) пут асфалтиран 60-их година минулог века.
Отад није било никаквог улагања, само „крпљење“ и насипавање ризлом. Радови ће се изводити етапно у зависности од оштећења коловоза. Неки делови, где је немогућа поправка, биће потпуно нови. За почетак ће се урадити деоница која може брзо да се врати у функцију, а то је она од Топионичке капије, поред нове ливнице до Фабрике сумпорне киселине. Санација путева у кругу БасенаНаставиће се даље од Сумпорне до Електролизе, па се враћа назад поред бединга, а после и крак према Енергани и Топлани до капије јужног излаза (тзв. Штулц). За те деонице упоредо се обавља фундирање (испитивање) тла и ради пројекат за будуће послове којим су, осим путева, обухваћени и пружни прелази, одводни канали, пропусти, деонице за подзиђивање поред пруге. После тога ће се поставити тампон-зона (насипање ризле и шљаке), уследиће ваљање и на крају „пресвлачење“ асфалтом. После овакве реконструкције добићемо савремен пут који може да носи камионе до 75 тона (са пратећим каналима да обезбеди одвод атмосферске воде) и који треба да се користи бар наредних 20 година – истакао је Проловић.
Посао је поверен „Штрабагу“ из Зајечара. Реч је, како је казао наш саговорник, о реномираној фирми која је радила деоницу пута Параћин-Зајечар спремној да изводи тако велике и захтевне послове. – Планирамо да до краја године санирамо или потпуно реконструишемо прстен, али и да, заједно са борском општином, санирамо и заобилазницу око РТБ-а изграђену 80-их година – закључио је Проловић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…