Почетак Посете „Седма сила“ у посети Бору и РТБ-у

„Седма сила“ у посети Бору и РТБ-у

4 друго читање
0
0
1,025

„Басен је моћан и вредан“

 

Новинари и фоторепортери централних републичких штампаних медија и новинских агенција у Бор и РТБ дошли због информације о рекордној производњи која је забележена у највећем басенском руднику, али и да виде шта је РТБ и колика је то компанија. – РТБ је заиста импозантан, а била су довољна два дана боравка у Бору, па да се све моје предрасуде о овом граду поруше – изјавио новинар „Наших новина“. – Басен би требало да буде путоказ за остале фирме, путоказ за све, не само за руднике, каже економски уредник новинске агенције „FoNet“
РТБ
. – Рударско-топионичарски басен Бор био је протеклог викенда домаћин новинарима и фоторепортерима централних републичких штампаних медија и новинских агенција које је у Бор и борску компанију довела прича о рекордној производњи на површинском копу „Велики Кривељ“ – 940.000 тона руде! Њих петнаестак је током дводневне посете имало прилику да разгледа део компаније, пита генералног директора Благоја Спасковског шта их интересује, али и да ужива у чарима Борског језера и смештају у басенском хотелу „Језеро“.
Оно чему се домаћин потајно надао и што је, заправо, био индиректан разлог позива новинара „Вечерњих новости“, „Данаса“, „Бете“, „FoNeta“, „Привредног прегледа“, „Информера“, „Наших новина“, „Reutersa“ – испуњено је у потпуности. Идеја да се коначно заБОРаве предрасуде о Бору, те да они који овде сврате макар на један дан постану његови поБОРници, показало се, није била без основа. Бор и РТБ је „седму силу“ оБОРио с ногу. Бар су тако сви редом говорили док су разгледали кривељски коп, пили кафу у јамском „кафићу“, фотографисали се на видиковцу поред старог борског копа, слушали о изградњи нове топионице и фабрике сумпорне киселине, шетали зоо-вртом.
РТБ је заиста импозантан и на мене је оставио невероватан утисак моћи и вредности. Мислим да је то право благо ове земље. С друге стране, када је о самом Бору реч, морам да признам да делује развијеније, уређеније и лепше него што смо ми са севера досад мислили на основу неких прича. Била су довољна два дана боравка у Бору, па да се стереотипи и све моје предрасуде о овом граду поруше. Мислим да је ово крај који има потенцијал и надам се да ће то и држава препознати и помоћи максимално његов развој. Ето, недавно сам био на Бледу у Словенији, а када ме је породица питала како ми је на Борском језеру где смо ноћили, рекао сам им да сам на српском Бледу. Очаран сам околином и хотелом, а уз више улагања крај може да буде невероватна туристичка дестинација – изјавио је новинар листа „Наше новине“ Бојан Бабић.
Економски уредник новинске агенције „FoNet“ Петар Милосављевић такође је признао да је у Бор дошао са предрасудама да је то сиромашан град. – У Београду мисле да овде људи немају посла и да, што би се рекло, немају за хлеб. После ове посете схватам да за Србију ипак има наде. Утисак који сам понео из Београда знатно се променио. Нисам о Басену до сада знао готово ништа, а у Бору и у руднику никада пре нисам био. Сада видим да све ово изванредно фукционише, све је уређено и надам се да ће бити још боље. РТБ би требало да буде путоказ за остале фирме, путоказ за све, не само за руднике – оценио је Милосављевић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …