Почетак Актуелно Serbia Zijin Copper добила дозволу за рушење „стометарског“ димњака

Serbia Zijin Copper добила дозволу за рушење „стометарског“ димњака

6 друго читање
0
0
816

Димњак ће бити срушен минирањем

Димњак изграђен од цигала пре равно 60 година биће миниран и срушен по пројекту Рударско-геолошког факултета у Београду. – Serbia Zijin Copper применила све заштитне мере како би се овај деликатан посао обавио на најбезбеднији начин по људе и околину. – Објекти и постројења у непосредној близини димњака неће радити, а у сарадњи са полицијом и градским Сектором за ванредне ситуације обезбеђено је да у зони утицаја минирања буде обустављен саобраћај и да почетак минирања и престанак опасности сигнализира сирена
SZC
. – Пошто је добила дозволу од Министарства грађевинарства да по пројекту Рударско-геолошког факултета у Београду минирањем сруши димњак, Serbia Zijin Copper ће у уторак, 26. октобра у 17 сати, уз примену свих заштитних мера, организовати да се овај деликатан посао обави на најбезбеднији начин по људе и околину. Објекти и постројења у непосредној близини димњака неће радити, а топионица ће бити у ремонту. Припремљен је и терен, па су ради ублажавања сеизмичких потреса, тик испод димњака, ископани ровови да амортизују његов пад. У сарадњи са полицијом и градским Сектором за ванредне ситуације обезбеђено је да у зони утицаја минирања буде обустављен саобраћај и да почетак минирања и престанак опасности сигнализира сирена.
Димњак који ће бити срушен изграђен је пре равно 60 година. Реч је о мањем димњаку, који је никао у Првој фази изградње РТБ-а Бор 1961. године. Зидали су га Црнотравци и то од цигала. Није, као његов виши „брат“, успео да остане имун на разорни земљотрес у Румунији 1977. године, па му је тада поломљен врх, а „тело“ напрсло. Црнотравци су га санирали, доградили му бетонске прстенове и он је наставио да служи. Иако га зову „стометарски“, мањи димњак висок је 98 метара и служио је за емисију гасова који се стварају у пламеној пећи, пролазе кроз котлове, хладе се кроз филтер и испуштају у ваздух без прераде у фабрици сумпорне киселине. Откад је стара топионица заустављена и пламена пећ угашена, он више није имао никакву функцију, али је остао да штрчи у небо као музејска вредност, обележје града рударства и металургије и симбол крваво зарађеног новца, али и полувековног аерозагађења.
Димњак је, да би рушење било безбедно, подељен у три дела. Први и други биће срушени минирањем, а трећи грађевинским машинама. На његовом 13. и 47. метру израђен је тзв. залом и на та два места биће постављен експлозив. Крушевачки „Трајал“ ће само за овај посао допремити 46,2 килограма експлозива. Приземни део димњака, односно његов трећи део, срушиће грађевиснка механизација.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

У покушају да спречи крађу отпадног бакра претучен радник Борске флотације

Ухваћени батинаши-лопови После обрачуна са радником Борске флотације М.М., који је претуче…