Почетак Корпоративна одговорност Serbia Zijin Copper упумпава свежу воду у Борско језеро

Serbia Zijin Copper упумпава свежу воду у Борско језеро

4 друго читање
0
0
635

Језеро „расте“ до три центиметра на дан

Дневно се у просеку упумпа 17,5 хиљада кубика сирове воде са злотских изворишта. – Допуњавање акумулације одраз добре воље менаџмента и леп гест према локалној заједници због предстојеће летње туристичке сезоне, каже Никола Дамњановић и додаје да индустријска постројења већ месец дана бележе мању потрошњу воде него иначе, јер металургија због великог ремонта стоји
SZC
. – Serbia Zijin Copper већ три недеље упумпава свежу воду са злотских изворишта у Борско језеро и на тај начин допуњава акумулацију која је „ожеднела“ због лоше хидролошке године. Овај посао почео је 6. маја, када је ниво језера био три и по метра испод тачке прелива, а од тада се дневно у просеку упумпа 17,5 хиљада кубика воде, па језеро за дан „порасте“ и до три центиметра.
Водоснабдевање компаније није било угрожено ни пре почетка упумпавања сирове нехлорисане воде у Борско језеро, па је важно истаћи да је допуњавање акумулације одраз добре воље менаџмента и леп гест према локалној заједници због предстојеће летње туристичке сезоне – каже руководилац Радне јединице „Водовод“ погона „Енергана“ Никола Дамњановић. Он додаје да је Serbia Zijin Copper са јавно комуналним предузећем „Водовод“ склопила уговор о допуни акумулације, али да уговором није прецизирана количина, већ само цена воде по кубику. – Ако се зна да нам за производњу треба око 10 хиљада кубика воде дневно, а у језеро упумпавамо у просеку 17,5 хиљада кубика на дан, јасно је да је за компанију ово трошак. Ипак, има се на уму чињеница да је Борско језеро омиљено излетиште не само Борана, већ и људи из свих крајева Србије, па су јавни интерес и домаћинско опхођење према ресурсима изнад профита – истиче Дамњановић.
Када је вода на коти прелива, Борско језеро заузима површину 79 хектара, а запремина акумулације је 10,55 милиона кубика. Кажу да у време максималног водостаја у њега стаје и до 12 милиона кубних метара воде, па на неким местима може да буде дубоко и до 52 метра. – Ниво воде је сада нешто испод три метра од тачке прелива, па језеро може да „прими“ још око два милиона кубика воде. Али, нема потребе пунити га толико, јер се онда губи „плажна“ површина која је суграђанима такође важна – напомиње Дамњановић.
Руководилац Радне јединице „Водовод“ при Енергани подвлачи и то да индустријска постројења већ месец дана бележе мању потрошњу воде него иначе, јер металургија због великог ремонта стоји.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

У “Новом Церову” обустављена производња због блокаде пута који води ка руднику

Све машине стоје, већина радника биће упућена на годишњи одмор Блокада пута коју спроводи …