Почетак Наука и образовање Шести међународни симпозијум „Рударство 2015“

Шести међународни симпозијум „Рударство 2015“

7 друго читање
0
0
1,580

Новим законом до више иностраних инвеститора

 

М. Филиповић: Влада и Министарство рударства и енергетике препознају рударство као један од сектора коме у будућности треба посветити доста пажње и где улагања могу довести до увећања бруто производа наше земље. – М. Игњатовић: ПКС ће настојати да помогне стварању привредног амбијента, мера економске политике и услова пословања, како би максимализовали користи које могу произићи из развоја рударског сектора. – Д. Јенић: Развојно-инвестициони циклус у РТБ-у се односи, пре свега, на рударство и заснива се на огромним овереним геолошким рудним резервама, као и на стратегији развоја постојећих и отварања нових рудника ради стварања услова за производњу 400.000 тона концентрата бакра за топљење у новим металуршким постројењима

Šesti međunarodni simpozijum "Rudarstvo 2015"БОРСКО ЈЕЗЕРО. – Влада Републике Србије и Министарство рударства и енергетике препознају рударство као један од сектора коме у будућности треба посветити доста пажње и где улагања могу довести до увећања бруто производа наше земље. Стога нам је циљ да новим законом о рударству и геолошким истраживањима, чији смо нацрт измена и допуна пустили у јавну расправу, учинимо да још више иностраних инвеститора улажу у тај сектор.
Šesti međunarodni simpozijum "Rudarstvo 2015"Ово је, између осталог, истакла Мирјана Филиповић, државни секретар Министарства рударства и енергетике, која је данас отворила Шести међународни симпозијум „Рударство 2015“. Овај научно-стручни скуп, који је организовала Привредна комора Србије, одржава се од 26. до 28. маја у хотелу „Језеро“ на Борском језеру.
Синиша Танасковић, помоћник министра рударства и енергетике, истакао је да је основна улога Сектора геологије и рударства, на чијем је челу, обављање послова који се односе на утврђивање мера и активности у области „минералне политике“, спровођења законске регулативе и стварања предуслова за инвестирање у рударску индустрију.
Šesti međunarodni simpozijum "Rudarstvo 2015"Претходних година учињени су извесни, али још увек недовољни кораци у том погледу. Усвојена је Стратегија одрживог коришћења природних ресурса, као и Закон о рударству и геолошким истраживањима којим су обједињени геологија, геолошка истраживања и рударство. Пошто се тај закон у својој примени није показао баш најбоље, одлучили смо да га изменимо и допунимо. У припреми је и нацрт правилника о извештавању о резултатима геолошких истраживања, ресурсима и резервама минералних сировина и њихова класификација. Министарство је сигурно да ће се доношењем унапређеног и савременог закона, као и сета нових подзаконских аката створити неупоредиво бољи услови за сигурност улагања у рударском сектору – нагласио је Танасковић.
Šesti međunarodni simpozijum "Rudarstvo 2015"Привредна комора Србије препознала је вредност и значај развоја рударства и указује на важност информација, обуке и одговарајућих институција које су у њиховој функцији. Стога ће настојати да помогне стварању привредног амбијента, мера економске политике и услова пословања, како би максимализовали користи које могу произићи из развоја рударског сектора – рекао је др Мирослав Игњатовић, саветник у ПКС.

Економски ефекти рударског сектора
– Србија спада у ред земаља са разноврсним и, са аспекта резерви, богатим минералним ресурсима. Тренутно се у нашој земљи геолошка истраживања изводе на 105 истражних и 250 експлоатационих поља, уз доминантно учешће иностраних истраживачких компанија, односно иностраног капитала. Најбољи резултати геолошких истраживања постигнути су у оквиру јадарског басена и борске металогене зоне. Очекујемо даљи развој и нове инвестиције у рударске басене „Колубара“ и „Костолац“, као и да ће будућа реорганизација и приватизација РТБ-а и ЈП за подземну експлоатацију угља довести до развоја ове две компаније и производњу на нивоу великих светских система. Све радимо са једним циљем – да значајно увећамо економске ефекте рударског сектора тако што ћемо у блиској будућности отворити нове руднике, а тиме створити услове за нова радна места. Планирамо, такође, увођење савремених технологија у истраживања, експлоатацију и прераду минералних сировина, као и стручно усавршавање кадрова – поручио је Танасковић.
Димча Јенић, директор за инвестиције и развој РТБ-а, најпре је, у лично и у име компаније, поздравио присутне и пожелео им успешан рад и подсетио да рударство на просторима Бора и Мајданпека датира из 1903. године, а да данас представља основну подршку развоју привреде Србије.
Šesti međunarodni simpozijum "Rudarstvo 2015"Бакар је стратешка сировина и то је подстакло Владу која је препознала могућности да се ова компанија још боље и више развија у духу савремених технологија. Тако је пре неколико година (2008.) покренут нови развојно-инвестициони циклус у области рударства и металургије у РТБ-у. Данас имамо прве резултате тог циклуса, а то су пуштање у рад нове топионице и фабрике сумпорне киселине, што је основ за даљи развој рударства и просперитет овог краја и целе Србије. Овај циклус се односи, пре свега, на рударство и заснива се на огромним овереним геолошким рудним резервама, као и на стратегији развоја постојећих и отварања нових рудника ради стварања услова за производњу 400.000 тона концентрата бакра за топљење у новим металуршким постројењима. Данас се налазимо и при крају изласка из реструктурирања и стварања нове компаније, што је, такође, урађено уз подршку ВРС – нагласио је Јенић.
Директор за инвестиције и развој РТБ-а је потом промовисао монографију „Српско рударство и геологија у другој половини 20. века“ и одржао једно од пленарних предавања „Стратегија развоја рударства и повећања производње концентрата бакра у РТБ-у Бор у периоду 2016-2022. године“.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…