Почетак Актуелно Шестомесечни извоз РТБ-а Бор вредан 138 милиона долара

Шестомесечни извоз РТБ-а Бор вредан 138 милиона долара

2 друго читање
0
0
1,233

Пласман у иностранству јачи за петину

Од почетка године РТБ Бор је на страном тржишту продао непуних 15 хиљада тона бакра, што му је, заједно са продајом осталих производа, обезбедило 23 одсто већи извоз него у истом периоду прошле године. – Девизни прилив од продаје робе у иностранству за шест месеци износи 107,1 милион долара, а додатних 30,9 милиона долара зарадило се само на бакру испорученом домаћим прерађивачима. – Извоз у јуну вредан 22,6 милиона долара
Шестомесечни извоз РТБ-а Бор вредан 138 милиона долараРТБ
. – За шест месеци ове године Турци, Хрвати, Немци и Бугари купили су од Рударско-топионичарског басена Бор непуних 15 хиљада тона бакра вредности 103,2 милиона долара. Енглези су за борско сребро купљено од јануара до јуна платили милион и 372 хиљаде долара, а додатних 835 хиљада долара издвојили су за паладијум и платину.

Топионица дала 32 хиљаде тона катодног бакра
Са два површинска копа – Великог Кривеља и Јужног ревира – рудари су за шест месеци најпре скинули 10,9 милиона тона раскривке, а потом, заједно са количинама из Јаме, дошли до укупно осам милиона тона руде. Даљом прерадом руде у флотацијама добијено је 112,2 хиљаде тона сувог концентрата, односно 22 хиљаде тона бакра у концентрату.
За првих шест месеци у новој топионици у Бору је из сопствених, увозних и осталих сировина укупно произведено 32 хиљаде тона катодног бакра.
Пољаци су за селен и плави камен који је у претходних шест месеци отпреман из Бора платили укупно милион и по долара. У истом периоду пут Румуније, Грчке и Бугарске отишла је и сумпорна киселина вредности 216 хиљада долара, па је укупан девизни прилив од продаје робе у иностранству током претходних шест месеци 107,1 милион долара, што је 23 одсто више него у истом периоду прошле године.
С друге стране, домаћим прерађивачима – „Ваљаоници бакра“ и „Ист Поинту“ из Севојна, као и борском „Пометону“ – РТБ Бор је од почетка ове године испоручио 4.400 тона бакра вредности 30,9 милиона долара. Тај бакар је у облику лимова, трака, праха и трупаца, такође завршио у иностранству, па се може рећи да је укупан извоз РТБ-а Бор за шест месеци ове године вредан 138 милиона долара. Приход РТБ-а Бор од продаје бакра у јуну је 22 милиона долара, а компанија је зарадила и додатних 600 хиљада долара од продаје сребра, плавог камена и сумпорне киселине. Све то је РТБ-у Бор обезбедило укупан извоз у мају вредан 22,6 милиона долара, а ови производи продавани су у Пољској, Италији, Румунији, Немачкој, Хрватској и Турској.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …