Почетак Култура Шездесет осми рођендан најстаријих фабричких новина у земљи

Шездесет осми рођендан најстаријих фабричких новина у земљи

3 друго читање
3
0
6,579

„Колектив“ на бранику дигнитета РТБ-а

„Колектив“ чврстим кораком, и са еланом и енергијом осамнаестогодишњака, корача ка осмој деценији као озбиљан и одговоран лист који професионалним информисањем брани праг достојанства компаније и чува њене интересе
Шездесет осми рођендан најстаријих фабричких новина у земљи РТБ
. – Прошло је тачно 68 година откако је са разгласне станице у Бору најављен излазак из штампе првог броја листа „Колектив“. Од тог 1. новембра 1947. године до данас одштампана су 2.262 броја у тиражу од 22 милиона примерака. Написано је више од 260.000 новинарских текстова илустрованих са преко 26.000 фотографија.
Стрпљивим и марљивим вишедеценијским радом најстарије фабричке новине у земљи стицале су поверење читалаца, а новинари непроцењиво искуство. Озбиљним и темељним приступом темама грађен је високоморални имиџ листа, па зато и данас, у својој шездесет осмој години, „Колектив“ чврстим кораком, и са еланом и енергијом осамнаестогодишњака, корача ка осмој деценији као озбиљан и одговоран лист који професионалним информисањем брани праг достојанства компаније и чува њене интересе.
Од њега, од „Колектива“, одувек се очекивало да не дозволи да заборав загосподари и избрише из сећања најупечатљивије дане и године историје Рударско-топионичарског басена Бор. Оне блиставе и златне, које су борску компанију сврставале на сунчану страну економије, као и оне тешке, бремените када се пролазило кроз транзицију и приватизацију. Од новинара „Колектива“ се одувек очекивало, а ми то и дан-данас испуњавамо, да увек будемо на страни РТБ-а. Да у време опште таблоидизације, окружени дигиталном технологијом која немилосрдно сипа информације, сачувамо пристојност професије али и непоколебљивост у чувању дигнитета компаније.

О томе да ли је и у којој мери „Колектив“ успешан у мисији која каткад уме да делује као немогућа, у прилог говоре бројне награде које је добијао током свих ових година. Последње у низу, овогодишње признање „Капетан Миша Анастасијевић“, пословном гласилу Рударско-топионичарског басена Бор додељено је због квалитетног информисања, традиције и очувања историје Бора и Тимочке Крајине. У образложењу награде истакнуто је да „Колектив“ професионално, камером и пером, са мером, прати сваки корак – и слаб и јак – једне од највећих српских компанија, бележи живот Борана и Мајданпечана, подсећа на старо, али стреми ка новом и сликом и словом.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Култура

3 Коментари

 1. sindikat Nezavisnost TIR-a

  2. новембра 2015. у 14:21

  Ekipi Kolektiva čestitamo rođendan, i da za dve godine vidimo tortu sa 70 svećica.Red je.

 2. Др Миланче Митовски

  2. новембра 2015. у 19:30

  Листу РТБ Бор “Колектив” честитам јубилеј, а особљу које ради за овај непревазиђени лист здравље, оштро “перо” успех у раду, боља плата и објективно информисање ни по баби ни по стричевима. Срећно, од Вашег некада верног и оданог читаоца и аутора, и још много јубилеја!!

 3. Mišell (sa dva K)

  5. новембра 2015. у 07:48

  Priznajem da sam zaboravio na jedan od najvažnijih datuma u istoriji Bora. Valjda zbog prohujalih godina. Najpouzdaniji svedok rasta Bora, od pamtiveka do danas, je list „Kolektiv“. Osim što je od 1.novembra 1947, pa sve do današnjih dana, beležio baš sve što se dogadjalo Boranima, „Kolektiv“ je u brojnim feljtonima različite tematike pričao istinite priče o ljudima, pre svega. Najviše je govorio o rudarima, topioničarima, malim fabričkim vozovima, dimnjacima i dimu,ali list je pisao i o fudbalerima, vajarima, udarnicima, akcijašima, planinama i jezerima i to ne samo o borskim, već i o svim koji su na neki način imali vezu sa Borom. Ako se negde pravi rang lista najzaslužnijih Borana, na prvom mestu morao bi da se nadje list „Kolektiv“. Nema mnogo prostora za argumentovanje ove moje istine, ali verujem da će biti prilike da se o tome govori, jer je „Kolektiv“ i sve ono što krije u nedrima zaslužio počasno mesto u borskoj istoriji. Za sada toliko, uz najbolje želje da ovaj predivan list nikada ne umre. Neka živi večno.

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …