Почетак Култура Шездесет седми рођендан „Колектива“ у светлу рађања нове топионице

Шездесет седми рођендан „Колектива“ у светлу рађања нове топионице

6 друго читање
0
0
715

Нова ера РТБ-а

 

Редакција „Колектива“, као део Службе информисања Басена, пуних 67 година прати развој комбината бакра, бележи све његове успехе и неуспехе, путеве транзиције и приватизације. Последњих година новинари басенског листа исписују и описују рађање мегаструктуре српске привреде – рађање нове топионице, нове фабрике сумпорне киселине, нове ере РТБ-а Бор. Ревносно и пажљиво бележе овај историјски подухват, а њему је и посвећен рођендански број
Шездесет седми рођендан „Колектива“ у светлу рађања нове топионицеРТБ
. – Озбиљан и одговоран. Тачан и аналитичан. Професионалан. Високоморалан. Препознатљив и јасан. „Колектив“, поуздан хроничар свих збивања у РТБ-у Бор, прославља 1. новембра 67. рођендан. Много је услова који се морају испунити да би нешто постојало скоро седам деценија. Озбиљне су то године, године иза којих стоје озбиљан рад, труд, квалитет и дисциплина.
Пре непуних седамдесет година, 1. новембра 1947. године, Рударско-топионичарски басен Бор је основао лист „Колектив“ у жељи да радници гиганта благовремено добијају информације о положају предузећа, његовим резултатима, успесима и неуспесима, али и да до знатижељних стигну речи, идеје и планови руководећих људи. Током 67 година непрекидног излажења одштампано је 2.250 бројева у тиражу од готово 22 милиона примерака. Написано је више од 260.000 новинарских текстова који се, заједно са преко 26.000 фотографија, чувају у годишњацима „Колектива“.
Шездесет седми рођендан „Колектива“ у светлу рађања нове топионицеКао сведок времена и промена у и око РТБ-а, „Колектив“ је опстао свих ових година искључиво захваљујући доследности у спровођењу професионалног става његових новинара. Одувек се држао чињеница и никада се није позивао на изворе блиске врху разноразних центара моћи. Сензационализму и дан-данас одолева јер му је трајање поплочано квалитетом. Уравнотежена уређивачка концепција и одговоран приступ темама, из месеца у месец, читаоцима „Колектива“ непогрешиво говоре „колико је сати у РТБ-у“.
Редакција „Колектива, као део Службе информисања Басена, дакле, пуних 67 година прати развој комбината бакра, бележи све његове успехе и неуспехе, путеве транзиције и приватизације. Последњих година исписује се и описује рађање мегаструктуре српске привреде – рађање нове топионице, нове фабрике сумпорне киселине, нове ере РТБ-а Бор. Новинари „Колектива“, као промотери басенских достигнућа и чувари његовог дигнитета, ревносно су и пажљиво бележили и овај историјски подухват, а њему је и посвећен рођендански број.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Култура

Оставите одговор

Погледајте и

Зорана Михајловић у Мајданпеку: Радови на планини нису ничији хир

Санација Старице мора да се заврши и ту компромиса нема Овде смо да бисмо показали да радо…