Почетак Култура Шездесет шести рођендан „Колектива“

Шездесет шести рођендан „Колектива“

4 друго читање
3
0
1,115

Веран истини и читаоцима

 

„Колектив“, као најстарије фабричко гласило у Србији, успешан спој традиционалног и модерног новинарства, одувек је знао да остане веродостојан и да буде зрели и објективни хроничар Рударско-топионичарског басена Бор. Идеал истинитог и објективног информисања дубоко укорењен у душама оних који га и дан-данас стварају, задатке им је одвајкада чинио тежим, а положај одговорнијим. Јер, није лако одржавати добар рејтинг у турбулентним временима.
Шездесет шести рођендан „Колектива“Без обзира на све, трајање „Колектива“ најбоља је потврда професионалности и кредибилитета његових новинара. Проверене и прецизне информације увек су налазиле пут до читалаца, а „Колектив“ је захваљујући њима остајао и опстајао као садржајан и информативан лист, са посебним местом и угледом у српској штампи. Ни развој интернета и телевизије га није „појео“ јер нема тог сајта или било ког другог електронског медија који може да надомести класичну новинску репортажу чијих десет реченица у машти створи више слика него десет објектива камера. Шездесет шести рођендан „Колектива“Чак и када су теме претежно привредне, а текстове „даве“ силни бројеви, једноставан, искрен и животан начин писања који негују новинари „Колектива“, читаоца, као успут, лако увлачи у причу о производњи у руднику, дешавањима у флотацији, ремонту у топионици, истраживању у јами. О круцијалним догађајима у РТБ-у извештавају на популаран начин, а свој утицај и тираж користе као и до сада – за промоцију добрих вредности и резултата компаније, племенитих, вредних људи и дела.
„Колектив“ је ових дана примио мноштво честитки поводом 66. године од оснивања. Рођендан су му честитали министри, амбасадори, председници општина, директори компанија са којима РТБ сарађује, ликовни уметници, колеге. Јубилеји су и резервисани за евоцирање и свечани тон, па су и честитке које је добио управо такве. Најдраже су, ипак, стигле од колега новинара. Шездесет шести рођендан „Колектива“Дакле од оних са којима је редакција листа на сталној вези по службеној дужности. Та „службена дужност“ одавно је, срећом, то престала да буде, а превладали су је колегијалност и пријатељство, међусобно поштовање и уважавање. И то је оно на шта је редакција „Колектива“, као део басенске службе информисања, посебно поносна. Јер, добри односи са колегама новинарима, вештина комуникације са њима и медијска заступљеност компаније (пожељно за џабе), предуслови су успешности сектора „односи с јавношћу“ у ма којој фирми. Број објављених вести, репортажа, пи-ар текстова, фотографија о РТБ-у најбоље говори о томе да ли су „Колектив“ и служба РТБ-а за односе с јавношћу, као два у један, успели да одговоре повереним им задацима.
Свим представницима државних институција, организација и појединцима, нашим верним читаоцима и колегама најлепше се захваљујемо за указано поверење. Трудићемо се и даље да оправдавамо вредност и чувамо изузетну традицију којом се мало који медиј може похвалити.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Култура

3 Коментари

 1. Saša Aranđelović

  1. новембра 2013. у 10:50

 2. Predrag Ivković

  2. новембра 2013. у 13:05

  Drage kolege, od srca vam želim srećan ovaj lep jubilej. Pravi hroničar razvoja RTB-a, Bora i Majdanpeka jeste list „Kolektiv“. Uvek ga rado čitam i čuvam, jer će za 10, 20 ili 30 godina ovi sadašnji brojevi biti pravi istorijski raritet. Sve najbolje Gorici, Jasmini, Silviiji, Ljubiši i Miletu.

  Peđa Ivković,
  novinar RTV Sezam iz Bora

 3. Boza Bogdanovic

  24. новембра 2013. у 12:44

  Postovani iz Redakcije Kolektiva
  Nisam mogao da objavim komentar na clanak o poljskoj firmi, pa ga saljem ovim putem. Molim vas da moj komentar objavite na clanak o saradnji sa Poljacima.
  S postovanjem.

  KOMENTAR:
  Kada je RTB izgradio prvu plamenu pec, Poljaci nisu proizvodili ni gram bakra. Podigli su iskoriscenje sumpora u tehnologiji sa water-zaketnim pecima na preko 97%, sto je omogucilo da one i dalje rade. Fakticki u centru Evrope, gde su ekoloski uslovi najstroziji i moraju se striktno postovati.
  RTB ima buducnost. Sam, ili u kooperaciji sa nekom svetskom firmom, pod uslovom da svi dobro i pazljivo odrade svoj posao. Nova Vlada Srbije da nastavi sa podrskom RTB-u, koju je imao od prethodne Vlade, a da izvodjaci zavrse investicije u TIR-u. Direktori RTB-a da obezbede dovoljno koncentrata i siguran plasman sumporne kiseline, jos pre starta nove peci u Topionici. Topionica i sada radi sa povecanim troskovima proizvodnje zbog nedovoljne kolicine koncentrata iz Bora i Majdanpeka sa niskim procentom bakra. Kada startuje nova pec doci ce do duplo vece proizvodnje bakra, a samim tim i do duplo vece potrosnje jos bogatijih koncentrata na mesecnom i godisnjem nivou.
  Krajnje je vreme da se obezbedi nedostajuca kolicina koncentrata iz uvoza. Kupovinom, direktno od proizvodjaca. Usluzna prerada je ogoljena pljacka koja je trajala nekoliko decenija, sve do pre 4 godine. TIR ce dobro zaraditi na kupljenim uvoznim koncentratima i obezbediti pun kapacitet sadasnje peci sa minimalnim utroskom normativa na lozenju peci, pa ce i RTB u celini pozitivno poslovati. Ujedno ce obezbediti potrebnu kolicinu koncentrata za novu pec, kada se postojeca zaustavi.
  Boza Bogdanovic, Bor

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…