Почетак Синдикална страна Синдикат „Независност“ ТИР-а обележава 20 година успешног рада

Синдикат „Независност“ ТИР-а обележава 20 година успешног рада

14 друго читање
0
0
1,854

За што већа права радника

 

„Независни“ ТИР-а – иницијатор испуњења многих обавеза послодавца према радницима, као што су усклађивање топлог оброка, превоза, јубиларних награда, регреса, поклон-честитке за новорођенче. – „Независност“ је досад једини учесник и потписник сва три колективна уговора у ТИР-у који, осим у економском смислу, пружају и потпуну правну заштиту радника. – Д. Јанкуцић: Као синдикат све време смо се залагали и за побољшање еколошких услова у радној и животној средини

Синдикат "Независност" ТИР-а обележава 20 година успешног радаТИР. – Синдикат „Независност“ ТИР-а ове године обележава две деценије успешног рада. Наиме, ова интересна организација радника у ТИР-у је регистрована 1997, и то је први случај да се у РТБ-у појавио нови синдикат. У почетку је, по речима Драгана Јанкуцића, председника Одбора „Независност“ ТИР-а, било доста отпора тадашњег пословодства прихватању новог синдиката, али и отпора колега из дотад јединог синдиката без конкуренције. Међутим, од тада, а на задовољство радника, почела је позитивна синдикална утакмица у ТИР-у за што већа права радника.
Синдикат "Независност" ТИР-а обележава 20 година успешног радаЕкономско и политичко стање у Србији одражавало се и на РТБ, па су временом многе обавезе пословодства према радницима касниле или нису биле усклађиване у дужем периоду. „Независност“ ТИР-а био је иницијатор испуњења многих обавеза послодавца, као што су усклађивање топлог оброка (затварањем кантина уведена је линеарна новчана накнада од 750, а сада је преко 7.000 динара); превоз радника до и са посла (није било накнаде); јубиларне награде које нису биле исплаћиване више од десет година (златнике са ликом Тита заменило је 30.000 до 150.000 динара у зависности од радног стажа); регрес није постојао (сада је 72.000 динара), поклон-честитка за новорођенче са 13.000 „порасла“ је на једну просечну зараду у Басену која је и сама увећана са 40.000 на 65.000 динара. Све ово је значајно побољшало финансијску ситуацију запослених у ТИР-у и РТБ-у. Треба нагласити да су нас у свему подржале колеге из Самосталног синдиката ТИР-а и Матичног предузећа и да смо ово постигли заједничким снагама – истакао је Јанкуцић.
Синдикат „Независност“ ТИР-а је учествовао у стварању и преговарању модерног Колективног уговора и досад је једини учесник и потписник сва три колективна уговора у ТИР-у који, осим у економском смислу, пружају и потпуну правну заштиту радника. Поједини неупућени и радници који нису били упознати са његовом садржином, у почетку су неоправдано оспоравали КУ, а сада су сви схватили да су поједина права радника и већа него она дефинисана Законом о раду и да је један од бољих КУ у Србији. Уколико се радник придржава радне и технолошке дисциплине, како каже наш саговорник, практично, немогуће је добити отказ уговора о раду.
Синдикат "Независност" ТИР-а обележава 20 година успешног радаНаш синдикат је активно учествовао у преговорима о неколико неуспешних покушаја приватизације РТБ-а, што је велико искуство, јер смо разговарали са свим учесницима и заинтересованима за стратешко партнерство и видели разлику између озбиљних компанија и манипулатора. Такође смо били и сведоци социјалних програма за решавање вишка радника, са испуњеним захтевом синдиката – само на добровољној основи, уз што већу отпремнину. Као синдикат све време смо се залагали и за побољшање еколошких услова у радној и животној средини. Због тих и захтева да хоћемо нову технологију, били смо јавно оптуживани да ћемо довести до затварања топионице. На једном од састанака пословодства и синдиката због жалбе тадашњег директора ТИР-а упућене нашем синдикату да га јавно критикујемо због прекомерног аерозагађења, генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски стао је у нашу одбрану и рекао: ’Ми заиста загађујемо и јесмо еколошка црна тачка у Европи и то морамо зауставити и направити нову топионицу’. Нико у том тренутку, па ни ми сами нисмо веровали да ће се то десити, а сада смо сведоци рада нове топионице и фабрике сумпорне киселине – закључио је први човек „независних“ ТИР-а.
На крају додаје да их и даље, после 20 година, очекује исти синдикални посао – наредне године биће расписан тендер за стратешко партнерство са РТБ-ом, могући социјални програм, преговарање о колективном уговору…

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Синдикална страна

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…