Почетак Синдикална страна Синдикати РТБ-а Бор о приватизацији

Синдикати РТБ-а Бор о приватизацији

7 друго читање
0
0
999

  Стратешки партнер – да, приватизација – не

 

РТБ. – Представници репрезентативних синдиката у Рударско-топионичарском басену Бор, Самосталног, Рударског синдиката Србије и синдиката Независност, јединствени су у оцени да Комбинат бакра мора да остане у трајном власништву Републике Србије. Басенски синдикати ће се залагати да по изласку из реструктурирања ниједан радник не остане без посла.
Синдикати РТБ-а Бор о приватизацијиПрибојавали смо се изласка из реструктурирања, али, с обзиром на то да добро послујемо, боље је да се процес реструктурирања заврши што пре. Притом, залагаћемо се да нико не остане без посла. Нове инвестиције су гарант боље будућности компаније – каже председник Рударског синдиката Србије Љубиша Миљковић.
Синдикати РТБ-а Бор о приватизацијиОд 153 фирме у реструктурирању РТБ Бор је у групи оних које ће уз помоћ државе наставити да раде и послују позитивно. Излазак из реструктурирања биће у форми радног стечаја. Залагаћемо се да нико не остане без посла, али водићемо рачуна да не оптерећујемо нову компанију радницима који су стекли један од услова за одлазак у пензију – каже председник ЈСО Самосталног синдиката Србије Драган Алексић.
Синдикати РТБ-а Бор о приватизацијиИзлазак из реструктурирања је неминовност. Сам процс реструктурирања искористили смо на најбољи могући начин: подигли смо производњу, купили опрему и започели највећи еколошки пројекат на Балкану (модернизација топионице и изградња фабрике сумпорне киселине) и заслужено подигли зараде радницима јер раде у лошим еколошким условима – каже Драган Јанкуцић, председник Синдиката Независност ТИР-а и регионални повереник Синдиката индустрије, енергетике и рударства и УГС-а.
Синдикати РТБ-а Бор о приватизацијиУ току је реконструкција топионице и изградња фабрике сумпорне киселине. Овај највећи еколошки пројекат на Балкану биће завршен до краја године. Радници који сада раде са старом технологијом треба да се прилагоде новој. Сада у ТИР-у нема ни вишка, али ни мањка радника. Нова технологија подразумева мање радника, али нико неће остати без посла. Вишак ћемо решавати прерасподелом у оквиру предузећа. За исти принцип се залажемо и по изласку из реструктурирања – каже председник повереништва Рударског синдиката Србије у ТИР-у Дејан Антић.
Јединствен став представници репрезентативних синдиката у РТБ-у имају и када је реч о најављеном сету закона чије се усвајање ускоро очекује у новој Народној скупштини Србије.
РТБ Бор мора да остане у трајном власништву Републике Србије. У рударство мора да се улаже и за то је потребан стратешки партнер који ће прихватити услове Басена, а не обрнуто. Одлучни смо да бранимо интересе и Басена и Србије – каже Љубиша Миљковић.
Ми никада нисмо били за приватизацију и то смо неколико пута доказали. Десет година после блокаде аутопута (23. јуна 2004. године) Басен је повећао производњу, плате су и редовне и пристојне. Добро послујемо, а да би било још боље, може доћи до докапитализације, али РТБ мора да остане у већинском власништву државе – каже Драган Алексић.
У зависности од заинтересованих страна, после изласка из реструктурирања Синдикат Независност ће покушати да изабере најбољу варијанту приватизације која подразумева: запошљавање нових радника, а не отпуштање, повећање зарада уместо смањења, инвестиције у нове технолошке програме уместо затварања појединих погона, друштвено одговорну и еколошки мотивисану компанију која ће поштовати законе и колективне уговоре – каже Драган Јанкуцић.
Синдикат рудара Србије залаже се да Басен остане у већинском власништву Србије. О евентуалном стратешком партнеру и докапитализацији одлучиваће Влада Србије и менаџмент РТБ-а Бор – каже Дејан Антић.
О сарадњи синдиката са руководством Басена репрезентативни синдикати такође имају јединствен став:
Синдикат рудара Србије сарађује са другим синдикатима и заједно радимо за будућност РТБ-а, општине Бор и Републике Србије – каже Љубиша Миљковић.
Пословодство не искључује синдикате из дијалога и наша је порука да тако буде и када је реч о кључним проблемима. Ако дође до невоља, будимо јединствени у заступању интереса радника – апелује Драган Алексић.
Синдикат Независност је показао да је одлучан у заштити интереса радника и нећемо олако прихватити нови сет закона без ваљаног социјалног дијалога. У томе очекујемо подршку осталих синдиката – каже Драган Јанкуцић.
Верујем у Владу Србије, менаџмент Басена и наше заједништво и да ћемо наћи начин да завршимо највећи еколошки пројекат на Балкану – реконструкцију топионице и изградњу фабрике сумпорне киселине – каже Дејан Антић.
Лидери басенских синдиката сагласили су се да РТБ Бор има будућност, али да је потребна још већа слога и заједништво како би јак Басен допринео развоју општине Бор и Србије.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Синдикална страна

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…