Почетак Актуелно „Шистековци“: Дубравка Станковић, руководилац хемијске лабораторије (Топионица)

„Шистековци“: Дубравка Станковић, руководилац хемијске лабораторије (Топионица)

0 друго читање
0
1
2,618

„Од наших анализа зависи квалитет бакра“

Свакодневни посао аналитичара чине сменске анализе хемијског састава шљаке, бакренца, влаге у шаржи и концентрату. – Са новим технолошким поступком веома се повећао и обим посла који Дубравка обавља, и то веома стручно, квалитетно и савесно. – У мом случају је очигледно да године не морају бити пресудан фактор, него залагање и ангажовање

"Шистековци": Дубравка Станковић, руководилац хемијске лабораторије (Топионица)ТИР. – Једина дама међу овогодишњим добитницима Награде „Инжењер Шистек“ Дубравка Станковић, руководилац хемијске лабораторије у Топионици, била је видно изненађена, збуњена, али и пресрећна када је сазнала за ову лепу вест. „Шистековци“ су, како је дотад веровала, углавном људи са дужим радним стажом – две, три деценије, а она је тек толико стара (тачније млада). Зато је ова крхка тридесетједногодишња Боранка прави пример да се снови остварују када нешто много желиш, али се и много трудиш да то постигнеш. Дубравка је рођена 26. октобра 1986. године у Бору, у родном граду је завршила основну, у Зајечару средњу медицинску школу, а у Београду (2008.) Хемијски факултет. Запослила се првог марта 2014. године у Електролизи, где је радила као приправник у РЈ Електролитичка рафинација бакра. После непуну годину дана прешла је у Топионицу на место руководиоца хемијске лабораторије.
"Шистековци": Дубравка Станковић, руководилац хемијске лабораторије (Топионица)Као дипломираном хемичару Дубравки су се у потпуности поклопила очекивања која је имала пре запослења и посао који сада обавља. За некога ко је заљубљеник у хемију и сматра је једном од најлепших наука њено радно место и миље који је свакодневно окружује су остварење жељеног сна („хемијске анализе су сан сваког хемичара“). Свакодневни посао аналитичара своди се на сменске анализе хемијског састава шљаке, бакренца, влаге у шаржи и концентрату. Оне су од пресудног значаја зато што од њих зависи цео технолошки процес Топионице. Дубравкин посао руководиоца јесте да организује рад, уводи нове методе за анализу шарже, концентрата и свега што је потребно за нову топионицу. Са новим технолошким поступком веома се повећао и обим посла који она обавља, и то, како истичу њени претпостављени, веома стручно, квалитетно и савесно. Иако ради само у првој смени, увек је ту када затреба.
"Шистековци": Дубравка Станковић, руководилац хемијске лабораторије (Топионица)Нимало не чуди што Дубравка свој посао сматра лепим и интересантним. – Као и у свакој хемијској лабораторији, посао је истовремено и веома одговоран, јер гарантујете за резултате по којима се „креира“ и прави бакар, као и за његов квалитет. На основу тих анализа води се производни процес – од сушења шарже, управљања у командној соби односом бакренаца и шљака, шљаке на конверторима, као и на рафинацији. Нова технологија захтева брзе хемијске анализе, а ми смо ту да тај захтев испунимо и са новом опремом то и чинимо – наглашава Станковићева.
Пре две године остварила јој се још једна жеља, јер су се уселили у новосаграђену лабораторију, а стигли су и нови инструменти. – Када је реч о процесним хемијским анализама, сада у потпуности пратимо и „покривамо“ производни процес Топионице. Нове су анализа воде за потребе Енергане, сумпорне киселине за ФСК, електролита за Електролизу, котловске и прашине електрофилтера и остало што захтевају колеге металурзи. Даљим развојем Топионице и зависно од захтева за новим хемијским анализама, надам се да ћемо и убудуће развијати нашу лабораторију.
У лабораторији је, иначе, запослено њих 13 и за Дубравку је „то мала група добро организованих људи где свако вредно и савесно обавља свој посао, јер другачије и не може да функционише.“ Каже да са свим колегама има одличну сарадњу, и са металурзима и са Службом одржавања који су им више пута притекли у помоћ и зато за њих има само речи хвале.
Награду сам првенствено заслужила својим трудом. Хвала мојим руководиоцима који су то препознали и препоручили ме за овако престижно признање које ми представља велику част, подстицај, али и обавезу за још већи труд. У мом случају је очигледно да године не морају бити пресудан фактор, него су то залагање и ангажовање. Захваљујем се и свим колегама на коректној сарадњи – поручила је Дубравка.
Дубравка је удата, па пошто за сада нема деце, каже да увек нађе слободно време и погледа неки добар филм или серију.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…