Почетак Наука и образовање СКФ организовао едукативни семинар за запослене у басенским службама одржавања

СКФ организовао едукативни семинар за запослене у басенским службама одржавања

3 друго читање
0
0
920

Квалитетни лежајеви штеде компанији много пара

 

РТБ. – Како избећи честе застоје у производњи и тиме уштедети неки динар компанији, запосленима у басенским службама одржавања објаснио је данас Александар Стијепић из СКФ-а. На едукативном семинару представљен је концепт СКФ-а за остварење уштеда, уједно и унапређење рада у РТБ-у Бор.
Концепт компаније која производи све врсте лежајева, лежајне јединице и кућишта заснован је на чињеници да су конвејери, односно тракасти транспортери најчешћи узрок застоја производње у рудницима. На листи „криваца“ за застоје, а самим тим и губитке у производњи, друго место заузимају редуктори, потом мотори, па преносна опрема и, на крају, хидраулични системи, чуло се на семинару.

Било да је реч о површинским коповима или рудницима са подземном експлоатацијом, статистика каже да тракасти транспортери генерално имају низак ниво поузданости. Истражујући разлоге зашто је то тако, пут нас је довео до добоша. Који год да је у питању – погонски, затезни или превојни – оштећење добоша увек је бивало на лежају. Лежај који, у односу на тракасти транспортер, нема неку велику вредност, веома често је узрок проблема и застоја у раду. А, сат застоја у руднику угља, рецимо, може да кошта фирму од 20 до 70 хиљада евра. Ваше руднике бакра исто, ако не и више. Због тога је важно да лежајеви буду квалитетни јер, у суштини, они могу да донесу велике уштеде компанији – казао је Стијепић из СКФ-а.
Одржавање, иако често посматрано као трошак, заправо јесте инвестиција. Потребно је стално унапређивати поузданост опреме са којом се ради, јер ће на тај начин бити мање застоја, али и повреда, незгода и инцидената на послу. А, биће мање и трошкова, закључио је Стијепић

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …