Почетак Актуелно Мајданпек Смањени трошкови пословања у РБМ-у

Смањени трошкови пословања у РБМ-у

3 друго читање
0
0
933

Милионска уштеда струје

   

На Дробљењу и у Флотацији Рудника бакра Мајданпек мајски рачун мањи за 1,8 и јунски за 1,53 милиона киловат-сати. – Нове могућности смањења највећег издатка за електричну енергију затварањем циклуса дробљења

РТБ, РБМ. – Захваљујући побољшаним технолошким условима на Дробљењу и у Флотацији, маја и јуна у Руднику бакра Мајданпек потрошња електричне енергије по тони прерађене руде смањена је просечно за пет киловата: у мају је уштеђено 1,8 милиона киловат сати и у јуну 1,53 милиона.
Смањени трошкови пословања у РБМ-уЧињеница да послујемо као друштво које има производ чија је цена берзанска, намеће обавезу да концентрат бакра има што мању цену коштања. Почели смо од трошкова енергије као највећег издатка и повећали капацитет млинских секција до пројектованог, јер је енергетско искоришћење млинова само пет одсто. Даљи пут ка смањењу потрошње енергије води преко санације дробилице и затвореног циклуса дробљења како бисмо добили што ситнији гранулат и тако смањили потрошњу енергије – објашњава Небојша Стојановић, заменик директора РБМ-а.
Смањени трошкови пословања у РБМ-уУ структури трошкова производње електрична енергија учествује са око 32 одсто. Највећи издатак је у Флотацији где, према анализама, трошкови уситњавања у укупним трошковима руде учествују са око 67 процената и највећи су у производном ланцу до катодног бакра. Зато се и почело од Флотације и неће се стати све док се утрошак електричне енергије не сведе у реалне оквире.
Уштеде смо остварили повећањем часовних капацитета млинских секција и оптимализацијом технолошких услова рада на Дробљењу и, посебно, у Флотацији. Млинови су напуњени мељућим телима до нивоа који је повећао учинак и самим тим у јединици времена смањио специфичну потрошњу електричне енергије. Нове могућности за штедњу су у затварању циклуса дробљења и смањењу крупноће руде. – истиче Небојша Стојановић. – На дробљењу се обезбеђује смањење гранулометријског састава који иде у процес млевења и млинове, а тако и радног индекса руде. Долази, наиме, до микронапрслина у процесу дробљења, мења се и за око 20 одсто снижава тврдоћа руде, па се након затварања циклуса може рачунати на смањење потрошње електричне енергије за још два до три киловата по тони прерађене руде.
За задржавање оваквих резултата и још веће уштеде неопходно је да и убудуће снабдевање Флотације рудом буде како је планирано.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…