Почетак Актуелно Мајданпек Солидна септембарска производња у Руднику бакра Мајданпек

Солидна септембарска производња у Руднику бакра Мајданпек

1 друго читање
0
0
1,281

Искоришћење и квалитет изнад плана

На површинском копу радило се у делу са рудом мањег садржаја метала, а проблема је било и са транспортом. – Флотација добро одговорила на осцилације у испоруци руде и остварила одлично искоришћење и квалитет концентрата са влагом испод девет одсто

Солидна септембарска производња у Руднику бакра МајданпекРБМ. – Септембарска производња у Руднику бакра Мајданпек, упркос променљивим резултатима на дневном нивоу, у коначном збиру досегла је планске захтеве и учинак од око 1.700 тона бакра у концентрату са одговарајућим количинама племенитих метала. Како каже Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство, план укупних ископина на површинском копу “Јужни ревир” остварен је 88,84 одсто. На руди учинак је 96 процената, а на бакру у руди 93,49 одсто. Уз мање количине, подбачај је последица и откопавања у делу радилишта са слабијим садржајем метала:
Радило се на “Јужном ревиру” са тежњом да се допреме планиране количине руде за Флотацију, а преостала флота тешких возила усмери на јаловину. Показало се да то није било довољно – истиче Марковић и објашњава: – План транспорта остварен је 69 одсто. Од планираних 16 возила, расположиво је било 10 до 11, што је око 85 процената. То није све, јер је транспортни систем радио уз константну потребу за булдозером, а он због обавезе да припреми радилишта на “Јужном ревиру” није био на располагању у потребној мери.
Солидна септембарска производња у Руднику бакра МајданпекМарковић додаје да се будно прате нормативи и констатује да је из више разлога повећана потрошња
мазива на утовару: – Опрема на утовару има проблем са хидрауликом доњег строја и застоје због возила, па тако не даје планиране учинке, што негативно утиче на укупне производне параметре. На другој страни, потреба за булдозером је евидентна на јаловишту “Ујевац” за рад система и припрему терена за померање транспортне траке. На “Јужном ревиру” потребан је на радилишту “Исток 1” одакле се диже раскривка, а још више за опслуживање рудних багера, имајући у виду услове у којима су тренутно ангажовани.
Солидна септембарска производња у Руднику бакра МајданпекИстовремено, као и последњих месеци, Флотација је ефикасно прерадила сву руду, упркос сталним осцилацијама количина и садржаја: – Одлично искоришћење од преко 86 одсто, квалитет концентрата изнад 22 одсто бакра и влага испод девет процената најбоља су потврда да смо то урадили на најбољи начин – каже Јелена Ђурић, управница Флотације: – Имали смо тешкоће на дробљењу, били принуђени да мењамо траке, а у плану је да по пристизању трака уђемо у замену оних којима је норматив већ истекао. То ћемо уклопити са потребним количинама руде у бункеру флотације како производња не би стајала док се трака мења јер ће нам за поједине, попут 35 б, бити потребно 48 сати. Добро ћемо се организовати, како би избегли застој.
Коментаришући септембарске резултате Бранислав Томић, директор РБМ-а је истакао: – Задатак свих запослених је максимално ангажовање са циљем да се у наредном периоду производни параметри побољшају, а нормативи доведу на ниво планираних. Притом, тај рад треба да се одвија уз све мере безбедности за запослене и опрему.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…