Почетак Корпоративна одговорност Споменику у центру Мајданпека неопходна хитна санација

Споменику у центру Мајданпека неопходна хитна санација

2 друго читање
1
0
895

 Симбол града ускоро поново на свом месту

Напукла и зарђала бакарна конструкција, као и пукотина на средини стуба, треба да се потпуно замене. – Очекује се да се преко донатора у најскорије време обезбеди материјал и за месец дана заврше радови, после чега би споменик са фонтаном поново требало да буде у центру града, поручују из ПУС-а РБМ-а где треба да се обави репарација
МАЈДАНПЕК
. – Споменик са фонтаном у центру Мајданпека једно је од обележја града под Старицом. Будући да од 1961. године (према фотографији са самог откривања коју смо добили од чланова Удружења за Мајданпек) на истом месту сачекује и испраћа лета и зиме, генерације становника овог града и њихове госте, пажљивим посматрачима није промакло да су се на симболу града појавили озбиљни знаци старења. Носећа бакарна конструкција напукла је и зарђала, због чега је постао претња безбедном кретању људи, а посебно деце која се ту свакодневно играју. Приметили су то и запослени у “Јавном предузећу за грађевинско земљиште и путеве”, Мајданпек, али су се, у немогућности да сами реше проблем, за помоћ обратили Руднику бакра Мајданпек. РБМ је, показујући потребну друштвену одговорност, реаговао и омогућио да се, уз помоћ његове механизације и људи, споменик безбедно спусти и упути на преко потребну репарацију.
Зуб времена је учинио своје тако да је споменик потпуно оштећен. Носећа конструкција, направљена од профила, потпуно је пропала, а бакарни лим којим је обложена – комплетно деформисан – каже Неђељко Чавић, управник ПУС-а. – Практично, неопходно је да се све изнова уради, па ће ово бити само основа. Надам се, ако донатори благовремено обезбеде материјал, да би за месец дана могли да обавимо комплетну репарацију, након чега би овај симбол Мајданпека могао да буде враћен на своје место.

Пукотина на средини самог стуба је тако велика да је већ могло да се догоди да конструкција падне. Да се споменик мало накривио није промакло запосленима у “ЈП за грађевинско земљиште и путеве”, који су предложили хитну санацију, али је њу било немогуће извести на лицу места. Чак је и спуштање комплетне конструкције захтевало посебну механизацију, па је помоћ која је стигла из Рудника бакра Мајданпек била драгоцена.После толико година током којих није било интервенција на самом објекту, санација је сада неопходна и неодложна, али ћемо са људима из Рудника бакра Мајданпек, наравно, све учинити да се репарација обави квалитетно и споменик веома брзо поново нађе на свом месту – каже Иван Николић, директор “ЈП за грађевинско земљиште и путеве”, Мајданпек.
Хитна санација и одвожење споменика из центра града у једном делу мајданпечке јавности били су повод за разне коментаре и нагађања. Уместо да поздраве благовремену реакцију надлежних као бригу и одговорност о безбедности људи који се крећу у близини споменика, распредају се невероватне приче и траже скривена значења у томе зашто се то ради.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Корпоративна одговорност

Један коментар

  1. V

    23. фебруара 2017. у 18:15

    Postavljaju masonsko ruglo i sotonski simbol.

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…