Србија Зиђин Копер и ове године поводом Јесењег фестивала угостила борске средњошколце
Ученици Економско-трговинске школе правили “месечеве колаче”
Ђаци друге, треће и четврте године, који се школују за куваре и туристичко-хотелијерске техничаре, имали прилику да се упознају са кинеском традицијом и обичајима који прате Фестивал златне средине јесени, као и да у кантини “Истра куле” науче да припреме ово пециво. – Драго ми је што поново имамо прилику да будемо гости Србија Зиђин Копер и што овај вид сарадње полако прераста у традиционално дружење, рекла директорка Економско-трговинске школе
БОР. – У светлу обележавања Јесењег фестивала, Кабинет генералног директора Србија Зиђин Копер угостио је данас 60-ак ученика Економско-трговинске школе у Бору. Ђаци друге, треће и четврте године, који се школују за куваре и туристичко-хотелијерске техничаре, имали су прилику да се упознају са кинеском традицијом и обичајима који прате овај весели празник, као и да у кантини “Истра куле” науче да умесе “месечев колач”.
–Драго ми је што поново имамо прилику да будемо гости Србија Зиђин Копер и што овај вид сарадње полако прераста у традиционално дружење. Лепо је што компанија препознаје значај образовања и што је поводом обележавања кинеског празника позвала наше ученике у госте. Ђаци су научили да праве “месечев колач”, имали су прилику да га пробају и кажу да је веома укусан – рекла је директорка Економско-трговинске школе Соња Стаменковић.
Фестивал златне средине јесени зове се још и Месечев фестивал или Фестивал месечевих колача. То је празник који се прославља у Кини, Вијетнаму и другим источноазијским земљама. Традиционално се пада 15. дана осмог месеца по кинеском лунарном календару и тада се једу “месечеви колачи”. Некада се Месечев фестивал славио у време жетве, јер су древни кинески цареви на јесен захваљивали Месецу за жетву. Данас га људи углавном славе уз породично окупљање, када заједно пале фењере и диве се Месецу за који верују да је тада најпунији у години.
– Централна свечаност поводом овог празника је сутра, али смо ђаке Економско-трговинске школе позвали дан раније са жељом да науче да праве “месечеве колаче” и пробају традиционалну кинеску храну која се једе током овог празника – казао је помоћник шефа Кабинета генералног директора Србија Зиђин Копер Пан Бо.
Александра Шароњић, која се три године школује за кувара, каже да досад није имала прилику да направи кинеско пециво, одушевљена је начином припреме, али и гостопримством. Њена годину дана млађа другарица Драгана Вацић, будући туристички техничар, додаје да је за све њих то једно интересантно искуство. – Било је веома забавно и не толико тешко умесити колач. Нисмо навикли на такво тесто, па је било мало теже савладати га. Први пут сам у оваквом ресторану и баш ми се свиђа.
Сличне утиске имао је и Драганин друг из школске клупе. – Свашта ново сам научио. Сада знам да је овај празник други по важности у Кини, одмах иза Кинеске нове године. Пробао сам “месечеве колаче”, додуше само са слатким надевом, и допадају ми се. Једва чекам да пробам и слане. Волим да истражујем нове ствари у животу, па сам због тога научио и једну стару кинеску песму, коју сам чуо на “Јутјубу” и “Тик-току” – открио нам је Виктор Микша.