Мајданпечки основци правили укусне кнедле од пиринча

МАЈДАНПЕК. – Мајданпечки огранак Србија Зиђин Копер организовао је (11. јуна) поводом традиционалног кинеског празника – Фестивала змајевих чамаца припрему и дегустацију кнедли од пиринча. Овај специјалитет је тога дана у Кини неизоставан на трпези, зове се „зонгзи“, а у његовој једноставној припреми учествовали су ученици Основне школе „Михајло Спорић“ из Мајданпека.

Тридесетак ученика имало је прилику да са запосленима у РБМ- у припрема пиринчане кнедле. Спремање овог јела није компликовано, чак ни за најмлађе. У бамбусов лист се увија надев од пиринча, црвеног пасуља, кикирикија и сувог воћа. Иако у Србији не расте бамбус и лишће је било тешко набавити, успели смо да оригинално прославимо национални кинески фестивал са традицијом дужом од 2.000 година. Уједно, ово је прилика да се локална заједница упозна са нашом културом, али и да се сви заједно лепо проведемо – рекао је у име организатора Чен Јинћинг.

Ученици су се током овог занимљивог “путовања” кроз далеку источњачку културу и обичаје опробали у калиграфији и сазнали да је Фестивал змајевих чамаца традиционална манифестација кинеског народа Хан, која се прославља у знак сећања на патриоту и песника Qу Yуана.

Легенда каже да се он залагао за именовање мудрих и способних људи, обогаћујући земљу и јачајући војску, али су га племићи у покрајини оклеветали и прогнали из главног града Цху. Током свог изгнанства написао је много песама. Не могавши да поднесе напад на његову државу који је уследио, он се бацио у реку Милуо са каменом у наручју. Чувши за то, мештани су чамцима покушали да дођу до њега и спасу га, али нису га пронашли. У страху да рибе не поједу његово тело, бацали су у реку пиринчане куглице да их нахране. Од тада у Кини се усталио народни обичај да се тога дана једу кнедле од пиринча. Током Фестивала змајевих чамаца организују се многе народне активности, а различите провинције имају и различите обичаје, од којих су најпознатији једење кнедли и трке чамцима.

Мајданпечки основци који су се нашли у улози кувара, кажу да су слатки “чамци” били укусни и да је њихова припрема била веома забавна.

You may also like

Leave a reply