Почетак Корпоративна одговорност Србија Зиђин Копер стипендира најбоље ученике средњих школа у Борском округу

Србија Зиђин Копер стипендира најбоље ученике средњих школа у Борском округу

2 друго читање
0
0
858

За 100 стипендиста до 2029. по 700 долара годишње

Представници 11 средњих школа у Борском округу потписали са Србија Зиђин Копер Уговор о стипендирању ученика завршних разреда гимназија и средњих стручних школа. – Једнократну стипендију ће у наредних осам година добијати 50 ученика из Бора, 20 из Мајданпека, 20 из Неготина и 10 из Кладова. – Пројекат финансијске помоћи образовању вредан је 560.000 долара и трајаће до 2029. године. – Џејсон Џанг: Образовање има стратешку важност за економски и друштвени развој земље и нације, па Србија Зиђин Копер управо због тога посвећује велику пажњу овом сегменту васпитног процеса. У будућности ћемо размотрити и доделу „Зиђин“ стипендија за високо образовање
СЗК
. – Генерални директор Србија Зиђин Копер Ђен Симинг потписао је (9. септембра) Уговор о стипендирању најбољих ученика завршних разреда гимназија и средњих стручних школа са представницима 11 средњих школа у Борском округу. Компанија је овим чином наставила реализацију кровног Уговора о донацији Зиђина за развој образовања склопљеног са Градском управом Бора крајем маја.

„Дела говоре више од речи“
Србија Зиђин Копер је у протекле три године у техничку реконструкцију производних погона, изградњу еколошких постројења и заштиту животне средине инвестирала 1,39 милијарди америчких долара. У компанији је запослено 6.160 радника, чија просечна месечна нето плата достиже 110.000 динара, а услуге јој пружа и више од 1.000 српских добављача и извођача радова.
Захваљујући опсежној рекултивацији, као и системима за пречишћавање отпадних гасова и отпадних вода који су изграђени по највишим стандардима, окружење у Бору и Мајданпеку знатно је боље. Еколошка слика Бора ће, како је рекао заменик генералног директора Србија Зиђин Копер, додатно бити побољшана када се заврши техничка реконструкција топионице. – Зиђин чврсто верује у инвестиције у Србији и то се неће променити. Такође, неће се променити ни Зиђинов циљ да овде изгради еколошко, високотехнолошко, првокласно предузеће – подвукао је Џејсон Џанг.
Планом за доделу „Зиђин“ стипендија, који матична кинеска компанија реализује од ове године у оквиру пројекта финансијске помоћи образовању, предвиђено је да се до 2029. одличним ученицима гимназија и средњих стручних школа у Борском округу сваке године додели 100 стипендија. Истим планом дефинисано је да једнократну стипендију у износу 700 долара добије 50 ученика из Бора, 20 из Мајданпека, 20 из Неготина и 10 из Кладова. Цео пројекат, како је објаснио заменик генералног директора Србија Зиђин Копер Џејсон Џанг, вредан је 560.000 долара и трајаће осам година.
Образовање има стратешку важност за економски и друштвени развој земље и нације, па Србија Зиђин Копер управо због тога посвећује велику пажњу овом сегменту васпитног процеса. У будућности ћемо, зато, размотрити и доделу „Зиђин“ стипендија за високо образовање – казао је Џанг.
Уговор о стипендирању ученика завршних разреда су са Србија Зиђин Копер потписале четири борске школе (Гимназија „Бора Станковић“, Техничка школа, Економско-трговинска и Машинско-електротехничка школа), четири неготинске (Уметничка школа „Стеван Мокрањац“, Пољопривредна школа „Рајко Боснић“, Техничка школа и Неготинска гимназија), две мајданпечке (Гимназија „Миле Арсенијевић Бандера“ и Техничка школа) и Средња школа „Кладово“ у Кладову. Потписник уговора је и начелник Борског округа Владимир Станковић, који ће пратити реализацију обавеза свих уговорних страна.
Србија Зиђин Копер, као носилац привредног и економског развоја Борског округа, али и Републике Србије, улагањем у образовање показује да су јој људски ресурси на првом месту. Посебно је важно то што су овим пројектом обухваћене све локалне самоуправе и средње школе на територији Борског округа, па желим да у име Владе Србије и у име Борског округа захвалим менаџменту компаније за ову одлуку. Надам се да ће директори школа и наставници праведно распоредити стипендије, а сви заједно ћемо се потрудити да стипендистима пружимо најбоље образовање, али и шансу да сутра упишу факултете и буду део заједнице у Бору, Мајданпеку, Неготину и Кладову – казао је начелник Борског округа.
Координатор рада средњих школа у Бору и директор Машинско-електротехничке школе Милован Божовић захвалио се менаџменту Србија Зиђин Копер у име свих 11 образовних установа које су потписнице Уговора о стипендирању ученика. – Компанија овим гестом показује друштвену одговорност, али и мудрост. Јер, нема бољег залога за будућност од улагања у образовање – казао је Божовић.
Србија Зиђин Копер неће бити одговорна за избор стипендиста, већ ће њих до 15. октобра одабрати саме школе и то према утврђеним критеријумима. Стипендисти Зиђина свакако треба да остваре изузетне резултате у области уметности, спорта, науке, технологије и културе, тако да за стипендију могу да се пријаве сви који су постигли одличне резултате на такмичењима из разних области, али и они који су изванредни у спорту, дизајну, плесу, сликарству, свирању музичких инструмената, патентирању, научно-истраживачком раду, писању, беседништву, познавању страних језика, изради скулптура и фотографија.
Поред новчане награде која ће најбољим ученицима бити исплаћена најкасније до 10. новембра и то једнократно и у динарској противвредности, Србија Зиђин Копер ће за све њих израдити јединствене сертификате и медаље. Сертификате о награди ученицима ће заједно уручити представници менаџмента компаније и Градске управе Бора.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …