Почетак Актуелно Сребро произведено у РТБ-у Бор највише купују Швајцарци и Енглези

Сребро произведено у РТБ-у Бор највише купују Швајцарци и Енглези

6 друго читање
2
0
1,287
Странци воле сребро из Бора

Странци воле сребро из Бора

 

 

Све произведене количине, након подмирења скромних домаћих потреба, РТБ извози и то највише у Енглеску и Швајцарску. – По жељи иностраних купаца, сребро се најчешће лије у грануле и никада се не извози мање од тоне. – За девет месеци ове године произведене 3,3 тоне сребра
Странци воле сребро из БораРТБ.
– Сребро, једна од тзв. сигурних валута у временима светске кризе, због прогноза експерата из области економије да ће му цена још дуго стремити ка 50 долара за фину унцу, све више заокупља пажњу инвеститора. Злато на светским берзама час блесне, час згасне, али сви инвеститори, без размишљања, и даље улажу у племените метале, нарочито у сребро, које је прошле године нагло скочило на берзански пиједестал (31,1 грам сребра коштао је у априлу 2011. године 48,48 долара). Иако унца „белог блага“ тренутно вреди 32,63 америчка долара, потражња за њим не јењава, штавише стално расте.
Странци воле сребро из БораРТБ Бор као једини српски произвођач племенитих метала у земљи, све количине сребра, након подмирења скромних домаћих потреба, извози и то највише у Енглеску и Швајцарску где се, уосталом, налазе водећи светски центри за трговање племенитим металима. Сребро се у борској фабрици за добијање злата, сребра и осталих племенитих метала, по жељи купаца, углавном лије у грануле и пакује у џакове од 20 килограма. – Грануле су лакше за размеравање и много практичније од сребрне полуге која тежи 31 килограм. Зато већ три године сребро лијемо и испоручујемо искључиво у гранулама. Странци воле сребро из БораПоследња велика испорука овог племенитог метала, када је Енглезима продата тона и по сребра, била је јуна ове године. И, тако је увек када сребро иде ван граница земље, никада се не испоручује купцу мање од тоне, вероватно због трошкова – кажу у борској „Златари“.

 

Чисте сребрне грануле

 

Борско сребро је, као и злато, врхунског квалитета и чистоће од 99,95 до 99,99 процената. Поступак добијања сребра је потпуно другачији од оног који прати „рађање“ злата. Након шаржирања прженца у доре-пећи и његовог топљења у редукционој и оксидационој атмосфери, добија се доре-метал који се излива и из њега се најпре издваја кристално сребро (потом злато, па тек на крају, платина и паладијум).
Странци воле сребро из БораПо завршетку електролизе, након прања, кристално сребро се преноси у ливницу, претапа се и лије у полуге или грануле. Ту се, како смо имали прилику да видимо током треће „сребрне кампање“ почетком новембра, у пећ за претапање најпре убаци графитни лонац напуњен сребром. Када је топљење при крају, житка усијана маса, која се у том стадијуму ни по чему не разликује од оне златне, сипа се, сасвим полако, у цилиндар. Цилиндар изгледа као казан за ракију и кроз њега током процеса циркулише велика количина воде одозго надоле. Растопљена маса сипа се кроз гранулатор који има отворе пречника два милиметра и личи на ужарено сито. Наравно, гранулатор, као што му и име каже, помаже да се „сребрна река“ претвори у грануле, а вода је ту да цео процес непрестано хлади. Када и последња кап сребра прође кроз гранулатор, прекида се и довод воде. Грануле остају на дну цилиндра да се оцеде, осуше, а потом измере и спакују.

 

Хиљаду тона за 74 године

 

Странци воле сребро из БораДосад је у Рударско-топионичарском басену Бор, од 1938. године, откад постоје званични подаци, произведено више од хиљаду тона сребра. Као рекордна година производње памти се 1979. када је добијено 55 тона сребра. Прошле године произведене су 5,2 тоне, а ове су за девет месеци добијене 3,3 тоне. Остало је да се „измери“ ова трећа кампања којој смо присуствовали, али и последња, четврта, која се планира за децембар.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

2 Коментари

 1. Boza Bogdanovic

  13. новембра 2012. у 20:55

  STINS je jos 2006. godine objavio podatke da u verifikovanim rudnim rezervama RTB-a ima 8,8 miliona tona bakra, 348 tona zlata i 2.665 tona srebra. Poslednjih godina te cifre su znatno vece, na osnovu rezultata najnovijih istraznih busenja na razlicitim lokacijama Borskog okruga.
  Boza Bogdanovic, Bor

 2. Lazar Nesic

  22. децембра 2012. у 11:47

  Gospodine Božo, molim Vas da mi pošaljete na moj mail vaše kontakt podatke, voleo bih da porazgovaramo u vezi patenata gdje Petrović! Veliki pozdrav!

Оставите одговор

Погледајте и

У “Новом Церову” обустављена производња због блокаде пута који води ка руднику

Све машине стоје, већина радника биће упућена на годишњи одмор Блокада пута коју спроводи …