Почетак Синдикална страна Став репрезентативних синдиката поводом УППР-а

Став репрезентативних синдиката поводом УППР-а

18 друго читање
0
0
35,673

 Подршка очувању компаније

Самостални синдикат подржава УППР зато што је то модел који омогућава опстанак комбината бакра и свих запослених – рекао је Горан Јовановић, председник ЈСО СС РТБ-а. – Сматрамо да у Басену уопште нема вишка. Напротив, ми смо за запошљавање бар још 1.000 младих који ће да заснују радни однос, породицу, јер једино то може да одржи Бор и овај регион – истакао је Јадран Поповић, председник Синдиката металурга Србије. – „Утезањем“ РТБ-а, након усвајања УППР-а и додавањем радног и, евентуално, капитала стратешког партнера, он би постао профитабилна компанија и престао да генерише губитке – нагласио је Драган Јанкуцић, председник Одбора Синдиката „Независност“ ТИР-а
Став репрезентативних басенских синдиката поводом УППР-аРТБ
. – Поводом Унапред припремљеног плана реорганизације (УППР) Рударско-топионичарског басена Бор, који би ускоро требало да се усвоји, огласили су се репрезентативни басенски синдикати у жељи да, пре свега, запослене, али и јавност упознају са својим мишљењима о овом економско-правном документу и начину на који ће се одразити на компанију и њене раднике. Горан Јовановић, председник ЈСО Самосталног синдиката РТБ-а, изнео је став ове интересне организације радника (и борског и мајданпечког дела комбината бакра) да подржава УППР зато што је то модел који омогућава опстанак РТБ-а и свих запослених.
Став репрезентативних басенских синдиката поводом УППР-аНаравно да Самостални синдикат стоји иза свега тога, јер подржава све оно што је од стране синдиката, менаџмента РТБ-а, Владе Републике Србије усмерено на очување компаније. Такође и опредељење из УППР-а да се број запослених смањи природним одливом. Никако не можемо да дамо „зелено светло“ било којој акцији, па чак ни социјалном програму, ако то буде нешто што не би одговарало радницима. Уколико се организује неки социјални програм, једини услов који ћемо подржати јесте да се све уради на добровољној бази – рекао је Јовановић.
Први човек басенских „самосталних“ желео је да подсети како је у претходним приватизацијама РТБ-а „било синдиката који су је оправдавали и чак је окарактерисали као једини спас за предузеће“. – На основу искустава у Бору и Србији, видели смо да приватизације које су се десиле у том периоду уопште нису биле добре, првенствено по раднике. Јер, већина тих фирми данас не постоји. УППР не само да предвиђа рационализацију радних места и броја радника него и њихово повећање, уколико се остваре услови за повећање производње. Такође, пружа могућност да запослимо и ове младе људе који више година чекају на Заводу, а то је и један од недавно изречених ставова Владе. Добили смо обећања од премијера Вучића да ће помоћи РТБ-у и то је још један од разлога зашто Самостални синдикат подржава Владу и менаџмент РТБ-а.

Басен мора да остане државно предузеће

Став репрезентативних басенских синдиката поводом УППР-аИ Јадран Поповић, председник Синдиката металурга Србије, најпре је хтео да се врати у прошлост када је РТБ требало да купи Купрум или Атек. – Многе наше колеге здушно су се залагале да је то добра приватизација, а ми смо тада једва избегли катастрофу. Став Синдиката металурга Србије исти је као и претходних година – РТБ мора да остане државно предузеће. Од преко 90 одсто фирми у Бору које су се приватизовале, ниједна више не ради. Да ли то треба да доживимо и са једним РТБ-ом? Што се тиче вишка запослених, сматрамо да га у РТБ-у уопште нема. Напротив, ми смо за запошљавање бар још 1.000 младих који ће да заснују радни однос, породицу, јер једино то може да одржи Бор и овај регион. Ако број запослених треба да се смањи природним одливом, онда нека буде онако како налаже Закон о раду. Када радник напуни 65 година, може да оде у пензију. Очито да држави одговара да то буде са 65 година, што нема логике из угла синдиката. Ово тим пре што у Бору имамо 7.000 незапослених, а овде „држимо“ људе са 63-64 године који не могу много да допринесу производњи.

УППР за даљи опстанак компаније

За нас је УППР једино решење које омогућава даљи опстанак компаније и 5.000 радника у рударству и металургији, општини Бор и већем делу Тимочке Крајине. Њиме би се комбинат бакра решио историјских дугова и то на начин који би био прихватљив и његовим старим повериоцима. „Утезањем“ РТБ-а, након усвајања УППР-а и додавањем радног и, евентуално, капитала стратешког партнера, он би постао профитабилна компанија и престао да генерише губитке – истакао је Драган Јанкуцић, председник Одбора Синдиката „Независност“ ТИР-а.
Став репрезентативних басенских синдиката поводом УППР-аНајосетљивије питање из УППР-а за синдикате јесте рационализација запослених, где се у периоду од пет до осам година очекује смањење за око 1.500 радника. Став басенских „независних“ о овом питању је сасвим јасан и, по њима, у обзир долази само смањење броја запослених на основу природног одлива или добровољним изјашњавањем радника кроз социјални програм, уз одговарајућу новчану накнаду. – Са синдикалне тачке гледишта, дискутабилна је формулација успешне компаније, јер није свеједно пословање фирме са 5.000 запослених у коме сав остварен приход, уз минималну добит, остаје у Србији или њена већа добит којом би управљао најављени страни менаџмент, а са преполовљеним бројем радника – сматра Јанкуцић.
Новина у УППР-у, такође, је и увођење професионалног менаџмента, па су овде и по том питању веома обазриви због сличног искуства из Смедерева, где је, како је објављено у медијима, професионални менаџмент забележио губитак у Железари од 144 милиона евра. – То је за нас веома забрињавајуће. Било би потребно да компаније које желе да конкуришу на тендеру за увођење свог менаџмента ради управљања РТБ-ом уложе депозит као гаранцију у случају неиспуњења уговорених обавеза и очекиваног резултата. Сматрамо да би тако и онај који плати услуге тог професионалног менаџмента на неки начин био сигуран да сутра неће бити на губитку.
Јанкуцић је на крају подсетио да Синдикат „Независност“ РТБ-а скоро две деценије са свим владама и директорима активно учествује у раду компаније и одлично је упознат са производном, технолошком, финансијском и доскора најзначајнијом еколошком проблематиком РТБ-а. – Са овом владом и овим менаџментом завршили смо највећи, уједно, и најзначајнији технолошко-еколошки пројекат – нову топионицу и фабрику сумпорне киселине. Као један од ретких синдиката који је јавно подржао политику премијера Александра Вучића и менаџмент РТБ-а, нарочито када је реч о одлучности опстанка компаније и 5.000 радника, очекујемо да конструктивно учествујемо у изналажењу најбољег решења за Басен приликом њихове најављене посете Бору – поручио је Јанкуцић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Синдикална страна

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…