Почетак Актуелно Мајданпек Стигла и друга “ХП6” дробилица у Рудник бакра Мајданпек

Стигла и друга “ХП6” дробилица у Рудник бакра Мајданпек

2 друго читање
0
0
1,483

Квалитетније, а економичније дробљење

 

Нова “ХП6” дробилица је капацитета од 500 до 800 тона руде на сат, зависно од величине гранулата који даје. – Побољшава сигурност дробљења, повећава капацитет овог дела процеса, али и часовног капацитета флотацијских млинова, уз знатно мању потрошњу струје
Стигла и друга “ХП6” дробилица у Рудник бакра МајданпекРБМ
. – И друга нова “ХП6” дробилица стигла је у Рудник бакра Мајданпек са циљем да својим капацитетом отклони “уско грло” у фази дробљења руде и побољша сигурност рада. Истовремено, повећаће часовни капацитет флотацијских млинова, а све то део је актуелне приче о повећању капацитета прераде руде са 3,5 на шест, односно 8,5 и 11 милиона тона годишње. Нова “ХП6” дробилица реномираног произвођача “Метсо минералс” пројектованог је капацитета од 500 до 800 тона на сат, зависно од гранулата који даје. Техничке карактеристике омогућавају да 80 одсто производа буде мање од 14 мм, односно да гранулат (након проласка кроз ситару) буде 12,5 мм. Тиме се побољшава сигурност дробљења и стварају услови за повећање и часовног капацитета млинова, а све то, уз знатно мању потрошњу електричне енергије, како при самом дробљењу руде, тако и наставку флотацијске прераде.

Нова “ХП6” дробилица је у фази функционалног испитивања под надзором сервисера “Метсо минералса” – каже Александар Митов, руководилац машинског одржавања дробљења. Са Верољубом Петровићем из истог погона био је задужен за монтажу и постављање. – Људи из Машинског одржавања Дробљења обавили су монтажу пре предвиђеног рока. Помогли су бравари из флотације са пословођом Славишом Мијуцићем. Упркос леденој недељи и температурама које су се спуштале до минус 20, непрекидно су радиле прва, друга, трећа смена и припремиле све фазе, неопходне да се монтира сама дробилица, као и пратећи елементи: додавач и сито. Помогли су и људи из Производних услуга РБМ-а, са управником Неђељком Чавићем, и на време завршили сипку за коју је Конструкциони биро претходно израдио нацрт, тако да је ПУС благовремено припремио за монтажу. Постављен је метал-детектор, па је дробилица убрзо била спремна за пробу под надзором сервисера.
Ова, друга “ХП6” дробилица ће омогућити да дробљење не буде “критична тачка” за знатно повећање плана производње и прераду од шест и 8,5 милиона тона руде годишње.
Једна “ХП6” дробилица прерађује 600 тона руде на сат. Две ће омогућити прераду 1.200 тона, а како уз њих имамо и четири “Сајмонс” дробилице, капацитет жељеног нивоа прераде неће бити споран – наглашава Митов. – Поред већег капацитета, “ХП6” дробилице дају и уједначенији, ситнији гранулат од “Сајмонс” дробилица. Због тога се у даљој флотацијској преради троши мање нормативног материјала, а пре свега електричне енергије, што је добро за укупну економију пословања. Са овим бројем терцијалних дробилица заокружен је систем дробљења Рудника бакра Мајданпек. Прва “ХП6” дробилица се већ сјајно показала, што потврђују анализе, а пре свега у погледу капацитета, уједначенијег гранулата, мање потрошње електричне енергије и других предности. Две нове – више од милион евра вредне дробилице – омогућиће да погон Дробљења може да уради и више и боље са мањим утрошком електричне енергије, а квалитет гранулата са “ХП6” дробилица видљив је и голим оком.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…