Почетак Актуелно Мајданпек Стручњаци за површинску експлоатацију из Словеније посетили површински коп РБМ-а и „Велики Кривељ“

Стручњаци за површинску експлоатацију из Словеније посетили површински коп РБМ-а и „Велики Кривељ“

2 друго читање
0
0
2,866
Стручњаци за површинску експлоатацију из Словеније посетили површински коп РБМ-а и "Велики Кривељ"

Импресивни утисци басенским коповима

Стручна екскурзија са циљем да се види како површинску експлоатацију обављају други, да се размене искуства и дође до нових сазнања
Стручњаци за површинску експлоатацију из Словеније посетили површински коп РБМ-а и "Велики Кривељ"РТБ
. – Група од 35 рударских и геолошких техничара, инжењера и директора фирми из Словеније који се баве експлоатацијом минералних сировина на површинским коповима посетили су 10. маја Рудник бакра Мајданпек и површински коп. До посете чланова Друштва ДТВ ПО је дошло на предлог проф. др Владимира Симића са Рударско-геолошког факултета у Београду. Друштво ДТВ ПО, које удружује око 95 одсто свих предузећа која се баве експлоатацијом минералних сировина, углавном, неметала у Словенији, традиционално и циљно организује стручне екскурзије, па на тај начин обрађује одређене теме од значаја за даљи рад у струци.
Сврха ових стручних екскурзија је да на терену сагледамо како посао обављају други, али и да са колегама из струке у вишедневном дружењу разменимо искуства – каже Јоже Держек, технички руководилац површинског копа из Кочевја. – Утисци су фасцинантни. Знао сам донекле шта се овде ради, али ако неко жели да види колико је све то велико, мислим да је Мајданпек право место.
Једина дама у овој групи Даринка Шмерц, инжењер у каменолому “Гратеx” Лашко, истиче да импресионира прво величина овако великог копа, па додаје да је о овом руднику мало знала, а срећна због прилике да све види изблиза.
Историјат рударења у Мајданпеку и карактеристике лежишта стручњацима за површинску експлоатацију из Словеније представио је геолог Бобан Голубовић, а о производњи РБМ-а говорио је Пеко Минић, технички руководилац Површинског копа.

Гости из Словеније су потом посетили и Површински коп „Велики Кривељ“. Са историјатом рударења у Бору упознао их је рударски инжењер Саша Србуловић, а са највећим басенским рудокопом његов технички руководилац Дејан Матић.
Др Жељко Погачник, председник ДТВ ПО, такође први пут у Мајданпеку и Бору, био је, као геолог, фасциниран, „јер досад смо ово могли да видимо само у књигама и на гуглу, али овако уживо стварно је импресивно“. – Жеља да се све ово види постоји још од факултета. Када смо имали истраживање руда, имали смо доста узорака баш из Бора. И то је увек била драж да видимо какав је то рудник. Сада када смо старији и зрелији за праксу више од 20 година, одлучили смо – идемо да видимо то чудо Европе уживо. Данас нам је први дан стручне екскурзије, а у суботу идемо у Лозницу да посетимо регију јадарита. Три основе су нам битне – прво да видимо како се изводи истраживање и какав је капацитет истраживања потребан за такву експлоатацију, јер по Закону о рударству у Словенији морамо да обављамо истраживања, а њихове резултате дајемо Геолошком заводу. Пошто нам је то законска обавеза, зашто не бисмо спојили лепо и корисно. Друга ствар је да видимо какав је утицај експлоатације на околину, јер перцепција истраживања и коришћења минералних сировина у Словенији је да се све загађује, али није то баш тако. Трећа је да видимо каква су искуства фирми као што је ваша са животном средином и каква је паралела са нашим искуствима у Словенији. То су три чињенице које желимо да постигнемо овом екскурзијом и драго нам је што сте нам то омогућили. Два циља – истраживање и брига за околину – смо успели да постигнемо.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…