Почетак Актуелно Свечано обележено добијање статуса града

Свечано обележено добијање статуса града

10 друго читање
0
0
1,261

„Без РТБ-а нема Бора“

Б. Ружић: Ово је исправљање историјске неправде, то је нешто што Бор одавно заслужује, не само као седиште управног округа него и као центар у коме се друштвени живот одвијао на много вишем нивоу него у многим другим срединама у Србији. – А. Миликић: Добијање статуса града није само пука формалност, него да мештани у сваком делу града и селу добију боље услове за живот. – Б. Спасковски: Убеђен сам да ће нам сутра бити боље зато што ће бити отворено још толико рудника, још толика производња већ за три године, а дупла за шест – значи 80.000 тона бакра колико је нова топионица у стању да прими, а одмах после тога два пута више. И учешће РТБ-а у БДП-у државе Србије ће се, од садашњих 0,8, за шест година „попети“ на 3,2 процента

Свечано обележено добијање статуса градаБОР. – У сали Музичке школе „Миодраг Васиљевић“ данас је одржана свечана академија поводом поновног враћања статуса града Бору (одлуком Народне Скупштине Републике Србије од 20. јуна ове године). Свечаности уприличеној у част доношења ове историјске одлуке за град бакра присуствовали су Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, Лука Радовановић, представник Министарства иностраних послова, представници министарстава саобраћаја и инфраструктуре и омладине и спорта, амбасадор Македоније у Србији, народна посланица Студенка Ковачевић, директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски, председници суседних општина Мајданпек, Неготин, Кладово, Жагубица, Бољевац и Соко Бања и града Зајечар, свештенство, представници Војске и МУП-а Србије, начелник Борског управног округа, председници општине Бор у прошлим сазивима, одборници градске Скупштине, градски већници, начелници градске управе, директори јавних предузећа и установа, председници савета месних заједница и савета националних мањина.
Свечано обележено добијање статуса градаНакон интонирања химне „Боже правде“ у извођењу Градског хора, присутне је поздравио Александар Миликић, први градоначелник у новијој историји Бора, који је истакао да, „поред тога што смо формално постали град, данас смо преузели и обавезу да наставимо оно што смо почели пре много година, а то је да развијамо Бор као што су рудари свих ових скоро век и по радили и градили овај град.“ – Као локална самоуправа, заједно са рудником, са свима вама, настојаћемо да подигнемо начин живота свих нас. На територији општине Бор живе припадници 27 нација, не могу рећи националних мањина, јер нико никада никога није питао које је припадности, вере, нације – сви се држе као један зато што их је економија окупила на једном месту, зато што их је годинама рудник спајао, зато што су сви заједно имали један циљ, а то је да живе боље, да својим поколењима оставе боље место за живот, да оставе оно што данас имамо. Хвала им! Хвала и бившим председницима општине, јер свако од нас ће оставити свој печат, нашој деци, нашој будућности. Морам да се захвалим председнику Србије Александру Вучићу који је подржао добијање статуса града, председници Владе Ани Брнабић, заједно са министром Бранком Ружићем, посебно посланицима у Народној скупштини који су, без обзира на то што није имао статус града, видели и разумели да је Бор један од најлепших и најурбанијих градова у Србији. Хвала и вама грађани што верујете и радите за свој град. Не може град без рудника и рударења, сви смо овде на неки начин везани за рудник – наши и ваши родитељи, очеви, дедови, прадедови који су знојем и крвљу градили овај и све друге објекте и допринели да град буде управо овакав какав јесте. Добијање статуса града није само пука формалност, него да мештани у сваком делу града и сваком селу добију боље услове за живот. То је наша обавеза и мисија којом ћемо наставити да се бавимо у наредном периоду.
Свечано обележено добијање статуса градаМинистар Ружић је најпре најискреније честитао свим Боранима на овом великом дану и захвалио се народним посланицима Студенки Ковачевић и Милетићу Михајловићу који су формално били иницијатори измена и допуна Закона о територијалној организацији Републике Србије, „које смо свесрдно подржали и председник Републике, и председница Владе и ја као министар, јер смо сматрали да је дошао ред и да јесте ред да Бор поново постане град“. Искористио је прилику да поздрави и присутног Николу Шаиновића, „свог пријатеља који је, такође, доста урадио за Бор и дао печат овом граду“. – Оно што сваки град собом носи то је да представља регионални, индустријски, привредни, економски, образовни, спортски и културни центар. Бор је то био и у оним временима када му је неоправдано одузет статус града. Са великим стратешким помацима и искорацима које држава Србија прави са председником Републике Александром Вучићем, Владом на чијем челу је Ана Брнабић и потпредседником Владе Ивицом Дачићем, управо овај повратак на старе стазе славе коинцидира са стратешком оријентацијом коју Србија има. Србија се у претходних пет година развила много више него што су многи душебрижници очекивали. Оно што је веома значајно јесте да инфраструктурно подобимо нашу терирорију, општине и градове, регионе са потребама инвеститора и неких нових инвестиција, следствено томе и неким новим радним местима. Такође, да поведемо рачуна о ономе што је, практично, највећи непријатељ државе Србије, а то је пад наталитета, да спроводимо популациону и пронаталитетну политику. Министарство на чијем сам челу омогућило је скромна средстава од десетак милиона динара, како би се адаптирале предшколске установе и 120 деце од септембра кренуло у обданиште, као и отварање 25 нових радних места.
Министар државне управе и локалне самоуправе је сматрао веома важним „спомињање и одабир стратешког партнера за РТБ који је драгуљ не само Борског округа, источне Србије, Републике Србије него читавог овог региона.“ – Конјуктура нам у великој мери иде на руку, цена бакра је на нивоу који заиста доводи до великог профита и то стратешко партнерство ћемо „затворити“ до краја ове или почетком идуће године на начин који ће управо кореспондирати и са потребама обичних грађана и грађанки Бора. Јер, нама је увек на пиједасталу, у епицентру нашег и политичког деловања када радимо у Влади – обичан човек. Тако ћемо и овде развијати источну Србију, али морамо да имамо неке предуслове и добијање статуса града није само формални основ и услов. Ово је исправљање историјске неправде, то је нешто што Бор одавно заслужује, не само као седиште управног округа него и као центар у коме се друштвени живот у свим сферама друштвеног битисања одвијао на много вишем нивоу него у многим другим срединама у Србији. Свима вама, пре свега, Боранима и Боранкама, желим сву личну срећу, пуно успеха, а руководству града да преузету велику обавезу испуни до краја. Министарство на чијем сам челу биће вам увек на располагању, као и читава Влада и, уверен сам, да крупним корацима идемо напред.
Свечано обележено добијање статуса градаБлагоје Спасковски је најпре желео да „исправи грешку која је учињена његовом другу и пријатељу и посебно поздрави некадашњег председника ВРС Николу Шаиновића, као и човека који је пре 35-40 година стварао и озелењавао овај град, а то је бивши председник општине Бор Марко Платиша„. Први човек комбината бакра је подсетио „и на то да су овај град стварали и Митићи, Ђорђевићи, Хајдуковићи из света спорта, и Бобана Величковић, Зоран Радмиловић који је својевремено живео у Бору, млади режисер Никола Лежаић и многи други Борани који су забадали прве крампове у добровољној радној акцији (она на Борском језеру која је трајала 11 година, колико је трајало и пошумљавање брда и долина које се виде као Месечева површина). Спасковски је мишљења да „о овом граду који је волео, у коме је растао, стасао, и који воли и сад не треба пуно причати, јер он прича сам о себи. Почев од улаза у Бор, вагона, споменика рудару, Фрањи Шистеку, Ђорђу Вајферту, Петру Радовановићу, малог конвертора…“
Нема страха када говоримо о стратешком партнеру. Да ли ће власник бити из Кине, Турске, Канаде, Русије – најмање је важно. Важно је да РТБ нема пара да инвестира у проширење рударства, да их Србија, такође, нема, а није ни пракса у свету да држава инвестира у отварање рудника, већ се овако изналази стратешки партнер. Убеђен сам да ће нам сутра бити боље зато што ће бити отворено још толико рудника, још толика производња већ за три године, а дупла за шест – значи 80.000 тона бакра колико је нова топионица у стању да прими, а одмах после тога два пута више – 150.000 тона. И учешће РТБ-а у БДП-у државе Србије ће бити два, а онда три, четири пута веће. Од садашњих 0,8 за шест година „попећемо се“ на 3,2 процента. Биће то највећи пораст у привреди државе Србије. И отуд је овако ужурбана припрема да се дође до стратешког партнера, отуд и оваква заинтересованост Владе и председника Србије Александра Вучића да се крајње транспарентно, на најбољи начин оконча и дође до брзог развоја РТБ-а.
– Нема зеленијег рударског града у Србији, а мислим и у свету од Бора, као што нема ни града са толико аутомобила – 22.350 на 45.000 становника. Рекорд у Србији! Све је то створила привреда Бора, РТБ-а, као и све у граду. Свака зграда је рађена тако што је заједнички зидана средствима Басена (11 милијарди долара је уложено у стамбени фонд Бора). Захвалио бих се свима вама који сте учествовали у изградњи града, свима који учествујете у развоју РТБ-а, јер без њега нема града. Ово је рударски град. Бор су стварали сви грађани, сви из државе Србије, али све то није имало снаге да Бор добије статус града све док се није појавила ова власт – Александар Вучић на челу државе, Ана Брнабић на челу Владе и министар Бранко Ружић да подрже и доделе граду оно што заслужује. Хвала свима из Владе, председнику Републике, грађанима, деци овог града. Поздрављам вас рударским поздравом „Срећно!
“ – поручио је Спасковски.
У уметничком делу програма наступили су првак београдског Народног позоришта Лепомир Ивковић, прослављени борски џез-пијаниста Бојан Чукић, Драгољуб Фируловић из Неготина и Стефан Радовановић, млади виртуоз на фрули, који је прошле недеље други пут постао победник републичког такмичења у Прислоници.
Иначе, јутрос је одржана четврта седница Скупштине општине Бор на којој су одборници усвојили измене Статута општине Бор, одлуку о утврђивању органа града Бора и одлуку о платама и другим примањима за изабрана и постављена лица у органима града Бора. У поподневним сатима на платоу Дома културе планирано је отварање промотивно-продајне изложбе Туристичке организације Бор „Доживите Бор на другачији начин“ и изложбе фотографија Завичајног одељења Народне библиотеке Бор „Ризница града“. Вечерњи сати резервисани су за концерт Иване Павковић и „New Deal“ бенд у амфитеатру Дома културе, као и ватромет.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…