Почетак Наука и образовање Светски савет за злато: Србија има највеће резерве злата на Балкану

Светски савет за злато: Србија има највеће резерве злата на Балкану

2 друго читање
0
0
504

Српске залихе злата потичу из Бора

 

Према последњој анализи Светског савета за злато Србија је са 18,8 тона златних полуга, што чини око седам одсто укупних девизних резерви, водећа земља у региону по количинама тог племенитог метала депонованог у трезорима Народне банке. Њене резерве „жутог блага“ потичу из РТБ-а Бор, који једини у Србији има фабрику за добијање злата, а теже су од оних које све комшијске земље имају – заједно

РТБ. – Светски савет за злато објавио је почетком маја нову листу земаља које имају највеће резерве злата. Србија на овој листи заузима 63. позицију, а њене резерве „жутог блага“ теже су од оних које све комшијске земље имају заједно – Македонија, Словенија, БиХ и Албанија.
Српске залихе злата износе 18,8 тона и, по подацима Народне банке Србије, вреде 706,5 милиона евра. Готово сва количина „жутог блага“, која Србију рангира на 63. место у свету, произведена је у Рударско-топионичарском басену Бор. Јер, РТБ Бор једини у Србији има фабрику за добијање злата.
Када је реч о комшијама, прва земља после Србије је Македонија, на 77. месту, са 6,9 тона златних полуга. На 88. месту је Словенија са 3,2 тоне злата, 91. место припало је БиХ која има равно три тоне, док је на 98. месту Албанија са 1,6 тона злата. Хрватска и Црна Гора нису на листи од сто рангираних земаља.
Листа је заснована на подацима ММФ-а и њоме су обухваћене само земље које су ажурне у достављању ових информација. Дакле, на листи нема земаља које у последњих шест месеци нису доставиле нове бројке, као ни оних које овакве податке не објављују јавно.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Погледајте и

IN MEMORIAM – Владимир Фуфановић (1958-2020)

悼念Vladimir Fufanović (1958-2020) 沉默的战士,敬业的矿工 Ненаметљиви борац и копач доброте Свакога дан…