Почетак Култура Сви смо ми изашли из шињела „Колектива“

Сви смо ми изашли из шињела „Колектива“

1 друго читање
0
0
1,298
Сви смо ми изашли из шињела „Колектива“

 Ако је Гогољева приповетка „Шињел“ била узор руским и светским класицима приповедања („сви смо ми изашли из Гогољевог шињела“), онда је и „Колектив“ почетак и новинарска школа свих каснијих и штампаних и електронских медија у борској општини. Само то је довољно да има почасно место у историји борског и српског новинарства.
Сви смо ми изашли из шињела „Колектива“Историја борског новинарства почиње 1. новембра 1947. године. Из „Колектива“ израстају сва остала гласила борске медијске куће „Штампа, радио и филм“: Радио Бор (1969.), „Борске новости“ (1973.), Часопис „Бакар“, „Бакар-филм“, Дописништво ТВ Београд (1984.), Телевизија Бор (1993.). Годинама негујући специфичну школу борског новинарства и прилагођавајући се времену и поребама читалаца, слушалаца и гледалаца, опстали су „Колектив“, Радио Бор и Телевизија Бор. Упражњено место на тржишту информација попуњавају три приватна штампана гласила: „Борске новине“, „Борски проблем“ и „Тимочке“. Ове новине, као и приватна Телевизија „Сезам“, нису директни настављачи новинарске школе „Колектива“, али су и они посредно изашли из шињела „Колектива“ и редовно објављују (преузимају) текстове из најстаријег фабричког гласила у Србији. И дописници централних српских гласила регрутовани су из поменутих борских редакција, па настављају стару добру школу борског новинарства.
Све у свему, са искуством од 65 година „Колектив“ и данас утиче, и посредно и непосредно, на формирање јавног мњења не само у Бору него и у Србији.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Култура

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…