Почетак Корпоративна одговорност Текија годину дана после катастрофалног невремена

Текија годину дана после катастрофалног невремена

6 друго читање
0
0
879

Захвални за помоћ да се живот врати 

Премијер Александар Вучић почасни грађанин општине Кладово, повеље захвалности уручене генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу, Велимиру Илићу, министру без портфеља задуженом за ванредне ситуације, Благоју Спасковском, генералном директору РТБ-а Бор, и другим појединцима који су помогли обнову Текије. – Обновљена школа ”Светозар Радић“ захвалила својим донаторима, а Месна заједница Текија десетинама захвалница показала да не заборавља своје пријатеље у невољи, посебно РТБ Бор, Благоја Спасковског, Сашу Перишића и друге
Текија годину дана после катастрофалног невременаТЕКИЈА
. – “Да се не понови, да се не заборави!” То су најчешће понављане речи 15. септембра на обележавању Дана сећања када су пре годину дана катастрофалне бујичне поплаве готово уништиле Текију. У присуству бројних званица и гостију мештани ове ђердапске варошице Даном сећања захвалили су свима који су помогли да се порушено обнови и живот нормализује како би Текија поново била она варошица која се воли.

Текија годину дана после катастрофалног невременаНа свечаности у обновљеној школи “Светозар Радић” домаћини су признањима захвалили онима који су у најтежим тренуцима први прискочили у помоћ. Премијеру Александру Вучићу додељена је Повеља почасног грађанина општине Кладово (у одсуству премијера уручена је његовом саветнику Немањи Стевановићу), а повеље захвалности уручене су генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу, Велимиру Илићу, министру без портфеља задуженом за ванредне ситуације, Благоју Спасковском, генералном директору РТБ-а Бор, и другим појединацима који су обнови Текије дали и лични допринос. Обновљена школа ”Светозар Радић “ пригодно је захвалила својим донаторима, а Месна заједница Текија десетинама захвалница показала да не заборавља своје пријатеље у невољи, посебно РТБ Бор, Благоја Спасковског, Сашу Перишића и друге.
Текија годину дана после катастрофалног невременаОва захвалница ми је једно од најдражих признања, јер сам овде био пре тачно годину дана и знам да су становници Текије прави хероји – рекао је Благоје Спасковски, први човек борског комбината бакра, рукујући се са многима који су посебно хвалили Сашу Перишића и екипу из РТБ-а Бор. Називали су их пријатељима и браћом који су први прискочили у помоћ и са Војском Србије рашчишћавали последице незапамћеног невремена. – Тачно је, радници РТБ-а Бор, предвођени Сашом Перишићем, допремили су тешку механизацију и у рекордном року, заједно са припадницима Војске Србије, урадили оно што се очекивало. То је била наша дужност и успели смо.
Благоје Спасковски је нагласио да је премијер Вучић све време био у току са дешавањима у овој вароши и свему предузиманом за спас Текије, као и да се не сме заборавити шта је тог дана (а и касније у обнови) учинио Живојин Болботиновић, власник компаније “Текијанка”, када је својим бродом евакуисао неколико стотина Текијанаца и пружио им уточиште у свом хотелу у Кладову.
Када звона звоне, не чекате наредбу – скроман је Живојин Болботиновић, који је донирао милионе динара у обнову свог насеља и помоћ сугађанима. – Народ су спасили радници РТБ-а Бор предвођени генералним директором Благојем Спасковским и припадници Војске Србије са генерал-потпуковником Милосавом Симовићем, командантом Копнене војске.
Генерал Симовић, који је са војницима стигао на ово подручје одмах након незапамћеног невремена, каже да су, кроз велики рад на санацији последица, са Текијанцима постали прави пријатељи.

Годину дана је прекратак, али довољно дуг, период да посведочи како је могуће урадити много ако има слоге, јединства, осећања и разумевања за потребе ближњих. То се управо десило у Текији и осталим местима где су и држава, а и црква, наравно, притекли у помоћ, заједно са локалном самоуправом – рекао је епископ тимочки Иларион на свечаности у Текији где је црква Светог Николе годину дана раније била прави браник и дословно зауставила масу стабала која се обрушила на насеље носећи куће пред собом. У међувремену, она је обновљена и у њој служена света литургија поводом нове заветине – Светог Маманта, на дан када су бујице погодиле Текију.
Штета настала у бујичним поплавама у околини Кладова званично се процењује на 1,2 милијарде динара, а незванично око 1,5 милијарди. Оштећено је 560 кућа, срушена су два моста, нестало 30 хектара ораница, уништено 16 километара путева… Годину дана касније стање је у великој мери нормализовано. Уз помоћ Владе Републике Србије, Војске Србије, суседних општина и волонтера, насеље је очишћено, обновљене су оштећене куће, црква и школа.

Годину дана касније, у потпуно другачијој атмосфери, без радних одела, чизама, лопата и колица, без буке тешке механизације, одморни и наспавани, како је Дан сећања сликовито описао Михајло Сидерис, директор ОШ “Светозар Радић”, окупили су се људи који нису штедели труда да Текија и даље живи.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…