Почетак Култура Трибина „Приватизација медија – искуства и путокази“

Трибина „Приватизација медија – искуства и путокази“

4 друго читање
0
0
1,012
Трибина „Приватизација медија – искуства и путокази“

Приватизација је за ЕУ ствар принципа

 

 

Арне Кенинг, председник Европске федерације новинара: „Ако желите да будете члан Европске уније, приватизација је ствар принципа. Нешто се мора учинити да новинарство не постане мртва професија. Укључите се у дебату.“ – Драгана Чабаркапа, председница Синдиката новинара Србије: „Инсистирамо да будемо укључени у доношење медијске стратегије и медијских закона. О томе смо обавестили Европску федерацију новинара“
Трибина „Приватизација медија – искуства и путокази“БОР
. – Сви учесници трибине „Приватизација медија – искуства и путокази“, осим председника Европске федерације новинара Арнеа Кенинга, сложили су се да је већина досадашњих приватизација медија лоше урађена и да не треба лечити последице лоших приватизација него сачувати здраво језгро још неприватизованих медија. О томе су, на основу досадашњег искуства, говорили представници приватизованих (углавном угашених) и још неприватизованих медија са подручја Борског и Зајечарског округа.
Трибина „Приватизација медија – искуства и путокази“Резултати приватизације медијских кућа у Борском округу су катастрофални јер локалне заједнице нису препознале потребе информисања на локалу. Бор је успео да сачува ЈП „Штампа, радио и филм“ и спаси информисање. И локална заједница и медији треба активно да учествују у доношењу аката у области информисања како би сачували од лоше приватизације и ово мало преосталих медија – оцењује Драгиша Трујкић, председник Општинског већа СССС Бор.
Трибина „Приватизација медија – искуства и путокази“О лечењу последица лоших приватизација медија разговара се само у Бору, што је последица добре одлуке да „ШРИФ“ не буде приватизован. У осталим градовима које покрива Регионална привредна комора Зајечар последице су катастрофалне јер је уређивачка политика приватизованих медија углавном много гора него у најгорим временима неприватизованих медија. То потврђују бројни примери када се тенденциозно извештавало о РПК Зајечар или РТБ-у Бор, на пример – каже Владо Маџоски из Регионалне привредне коморе Зајечар.
Тамо где је приватизација лоше или незаконито спроведена, нема разлога да не буде поништена. Поставља се питање одакле новца за финансирање медија? Не видим други извор осим привреде и предузетништва. Када је о РТБ-у реч, не видим разлог да Басен, као покретач привредног развоја овог краја и Србије, не подржи оно што је у интересу медија. Али та сарадња мора бити коректна, што у случају неких приватизованих медија сада није случај јер се позитивно прећуткује, а негативно потенцира и без доказа – рекао је Будимир Милутиновић, помоћник генералног директора РТБ-а Бор.
Трибина „Приватизација медија – искуства и путокази“ЈП „Штампа, радио и филм“ је изузетак од тврдње да држава (локална самоуправа) лоше газдује медијима. Били смо на прагу приватизације, али смо, на срећу, изузети и у односу на то време вишеструко смо повећали и квалитет и квантитет програма, купили нову опрему, надокнадили заостале плате и повећали зараде до просечних 38 хиљада динара. За то време приватизована Тимочка телевизија (сада Бест телевизија Зајечар) смањила је и програм и број запослених који примају минималац – каже Владан Нововић, директор ЈП „ШРИФ“ Бор.
Трибина „Приватизација медија – искуства и путокази“Сигуран сам да приватизација медија неће решити проблем уређивачке политике или цензуре. У неприватизованом „ШРИФ-у“ уређивачку политику води струка, а не политика. Управни одбор је само „кишобран“. У приватизованим медијима то није тако – објашњава Звонко Марковић, председник Управног одбора ЈП „ШРИФ“ Бор.
Искуства представника приватизованих медија (РТВ „Мајданпек“) и приватизованих па угашених (РТВ „Крајина Неготин“) више су него забрињавајућа и упозоравајућа:
На основу искуства приватизоване па угашене РТВ „Крајина“ ја сам против приватизације медија. Пре пет година „Крајину“ су купили тајкуни за 135 хиљада динара и за само годину и по потпуно урушили некада здрав и професионалан колектив. Не треба лечити последице лоше приватизације него спашавати приватизације оне медије који добро раде – каже Јованка Станојевић, бивши новинар РТВ „Крајина“ Неготин, сада дописник Радио телевизије Бор („ШРИФ“).
После приватизације у Радио телевизија Мајданпек сада има само шесторо запослених. Лоша приватизација је поништена и сада смо опет у процесу приватизације. Сви радимо све и сви примамо исто – по 20 хиљада динара – оно што сами зарадимо. После 40 година успешног рада Радија и 18 година Телевизије, сада не знамо шта ће бити са нама – сумња у добру приватизацију Сузана Трајић, директор РТВ „Мајданпек“.
Драгана Чабаркапа, председница Синдиката новинара Србије признаје да Синдикат у почетку није како треба штитио интересе медија и запослених у приватизацији, али напомиње да се то више неће догодити.
Трибина „Приватизација медија – искуства и путокази“Без обзира на оваква, углавном негативна, искуства у приватизацији медија – Арне Кенинг, председник Европске федерације новинара, у завршној речи је категоричан:
Ако желите да будете члан Европске уније, приватизација је ствар принципа. Убудуће локалне самоуправе неће моћи лако као до сада да подрже локалне медије. Ко ће их финансирати? Политичаре треба убедити да је новинарство много више од профита. Морамо да убедимо власнике медија да схвате да новинарство није производња хлеба или текстила. Укључите се што пре у договоре Владе и Европске уније и у доношење новог закона о медијима, иако се многи власници медија са тиме неће сложити. Нешто се мора учинити да новинарство не постане мртва професија – рекао је Арне Кенинг, председник Европске федерације новинара.
У току је израда медијске стратегије и новинарска удружења траже да се држава повуче из власништва над медијима. Са тиме се не слаже Синдикат новинара Србије. Инсистирамо да будемо укључен у доношење медијске стратегије и медијских закона. О томе смо обавестили Европску федерацију новинара – каже Драгана Чабаркапа, председник Синдиката новинара Србије.
По завршетку трибине „Приватизација медија – искуства и путокази“ учесници су посетили ЈП „Штампа, радио и филм“ у Бору као пример успешног неприватизованог медија.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Култура

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…