Почетак Екологија Тродневни семинар о управљању отпадом

Тродневни семинар о управљању отпадом

1 друго читање
0
0
2,050
Тродневни семинар о управљању отпадом

Само уједињени можемо нешто постићи

Циљ је да видимо где смо лоши у заштити средине и да покушамо да одредимо правац како те лоше ствари да побољшавамо – поручио је Жељко Пантелић, помоћник министра за екологију, инспекторима свих нивоа, судијама, тужиоцима, невладином сектору и представницима привреде окупљеним на семинару. – Оцењујући да смо још далеко од европске праксе у управљању отпадом он сматра да је главна препрека Србије у томе новац, али да се трудимо да кроз имплементацију директива ЕУ у наше законодавство и побољшање квалитета у овој области дођемо до европских стандарда
Тродневни семинар о управљању отпадом БОРСКО ЈЕЗЕРО
. – У организацији Министарства заштите животне средине, Сектор за надзор и предострожност у животној средини, данас је на Борском језеру започео тродневни семинар под насловом „Отпад – надзор и предострожност.“ Присуствује му стотинак учесника из целе Србије, почев од представника ресорног министарства, преко инспектора за заштиту животне средине из разних општина, градова и предузећа, па и задужени за екологију у РТБ-у Бор, али и људи из правосуђа и невладиног сектора. Поздрављајући присутне у име Министарства за заштиту животне средине Жељко Пантелић, помоћник министра за екологију, казао је да се активности Сектора за надзор и предострожност у области координације и перманентног образовања ове године остварују кроз три семинара. Први, на тему заштите природе, одржан је на Тари и био врло успешан будући да је конципиран као и данашњи, што значи да су осим инспектора на републичком, покрајинском и локалном нивоу, биле позване и судије, тужиоци, невладине организације, струковна удружења, колеге из других министарстава. Овај скуп на Борском језеру посвећен је отпаду, а крајем октобра биће семинар о индустријским емисијама.
Тродневни семинар о управљању отпадом Отпад је ове године централни семинар у том сету зато што је и отпад постао централна тема у области заштите животне средине – рече Пантелић. – Сведоци смо да има пуно случајева еколошког криминала и зато смо почаствовани што ће тужиоци који учествују у актуелним процесима поделити своја искуства са нама. Циљ ових семинара, осим координације и перманентног образовања, јесте покушај да сви заједно на терену делујемо боље него до сада. Свако од нас ради свој посао, али је чињеница да сви ти уједињени напори често нису координисани. Резултат тога је ситуација са разним врстама отпада. Не причам само о опасном отпаду, већ и комуналном, рударском, медицинском, а биће и врло занимљивих тема о радиоактивном отпаду који завршава у нашем металу који извеземо, па се онда нађе у иностранству или на граници.
Тродневни семинар о управљању отпадом Најављујући много занимљивих тема Пантелић је замолио учеснике да се потруде да овај семинар не личи на типичне којима су досад присуствовали. – Ми овде не треба да се бусамо у груди и да кажемо инспекција је много добра, тужилаштво је много добро, привреда, невладине организације су много добре… Циљ је да видимо где смо ми то лоши и да покушамо да одредимо правац како те лоше ствари можемо да побољшавамо. Чини ми се да само уједињени у неком напору да заштитимо животну средину можемо нешто урадити. Зато вас молим да теми приђемо на критички начин не ради критике, него ради идентификације слабих места. Имаћемо два пленарна скупа и кроз размену идеја да изађемо са овог семинара мало паметнији него што јесмо, а сам рад ће показати да ли смо семинар добро конципирали.
Тродневни семинар о управљању отпадом По Пантелићевој оцени Србија се, на жалост, налази далеко од европске праксе што се тиче управљања отпадом. У томе је превасходно спречава новац, јер су за многе од токова отпада неохопдни капацитети. – Ево, сведоци смо да нисмо решили ни комунални отпад, имамао огромне проблеме са њим, а и са опасним отпадом, ветеринарским отпадом… У свим тим областима нисмо се усагласили са праксом каква је у земљама Европске уније. Ми се трудимо да кроз имплементацију директива Европске уније у наше законодавство и постепено побољшање квалитета у овој области дођемо до тих стандарда, али далеко смо од тога. Ово је семинар за инспекторе на свим нивоима, али су присутне и судије, тужиоци, невладине организације, привреда. На овом семинару размењујемо искуства – свако гледа из своје перспективе како може да побољша тренутну ситуацију како бисмо координисаним активностима дошли једног дана на ниво какав је у Европској унији.
Тродневни семинар о управљању отпадом Семинар је почео предавањем Јелене Јанковић, начелнице Одељења за отпад у Министарству заштите животне средине која је говорила о „Искуствима и изазовима у примени Закона о управљању отпадом“. Радмила Шеровић из истог министарства говорила је о „Стратешким циљевима за унапређење система управљања отпадом“, а Славица Николић Стајковић из МПШВ, Управа за ветерину, о „Споредним производима животињског порекла“. Данас је било речи и о Управљању медицинским отпадом, увиђају код кривичног дела против животне средине, а на панел дискусијама о поступању тужилаштва у откривању незаконитог поступања са опасним отпадом, као и о комуналном отпаду.
Учесници семинара ће се сутра преподне упознати како се управља отпадом у РТБ-у и посетити нову Фабрику сумпорне киселине, постројење за пречишћавање отпадних вода и јаловишта. Поподне ће разговарати о управљању рударским отпадом, новим политикама управљања њиме и значају стандарда за систем управљања отпадом и одрживо пословање. Трећи дан семинара посвећен је царинској контроли прекограничног кретања отпада, контроли радиоактивности металног отпада и плану деловања у случају акцидента.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…