Почетак Актуелно Турци показали озбиљне намере за стратешко партнерство са РТБ-ом Бор

Турци показали озбиљне намере за стратешко партнерство са РТБ-ом Бор

2 друго читање
0
0
1,806
Турци показали озбиљне намере за стратешко партнерство са РТБ-ом Бор

У игри и „Ченгиз холдинг“

Власник турске компаније „Ченгиз холдниг“ Мехмет Ченгиз, бизнисмен и близак пријатељ турског председника Тајипа Реџепа Ердогана посетио са браћом и сарадницима РТБ Бор и изразио спремност да се надмеће на тендеру за избор стратешког партнера. – Све државне компаније које смо у Турској приватизовали данас успешно раде, а приватни сектор у нашој земљи је од доласка Ердогана – процветао. Рударство је специфична индустрија и сматрам да, чак и да нека земља има новац да подстиче ту грану, то није њен посао, већ посао за приватни сектор – истакао је Мехмет Ченгиз у разговору са Благојем Спасковским
Турци показали озбиљне намере за стратешко партнерство са РТБ-ом БорРТБ
. – Мехмет Ченгиз, власник и први од четворице браће Ченгиз који су основали и воде истоимени конгломерат у Турској, посетио је данас са браћом и сарадницима Рударско-топионичарски басен Бор и изразио спремност „Ченгиз холдинга“ да учествује на тендеру за избор његовог стратешког партнера.
Турци показали озбиљне намере за стратешко партнерство са РТБ-ом БорОво је њихова друга посета Басену у последњих месец дана. Почетком јуна, када је заинтересованост овог турског инвеститора за РТБ Бор потврдио и председник Србије Александар Вучић, Бор и Мајданпек је са сарадницима посетио члан Борда директора турске компаније, Сереф Ченгиз, а овог пута у РТБ Бор дошао је лично власник Мехмет Ченгиз, бизнисмен и близак пријатељ турског председника Тајипа Реџепа Ердогана.
У разговору са менаџментом борске компаније истакнуто је да је РТБ Бор и надметање на тендеру предмет интересовања турске компаније првенствено ради ширења пословања њиховог огранка који покрива рударску инфустрију. „Ченгиз хилдинг“ послује у области грађевинсарства, енергетике, рударства, туризма и медија, а преко својих фирми „Ети Бакир“ и „Ети Алуминијум“ шире пословање у области рударства.
Овде смо не само због добрих односа између наших земаља, већ и због изузетних односа наших председника – Ердогана и Вучића – рекао је, поред осталог, Мехмет Ченгиз.
Мехмет Ченгиз ће са браћом и стручњацима у области рударства, геологије и металургије из ћерке-фимке „Ети Бакир“ током дводневне посете разгледати лично све погоне у саставу РТБ-а у Бору и Мајданпеку.

Државне компаније немају могућност доношења брзих одлука, док приватне имају и то је наша велика предност. Све државне компаније које смо у Турској приватизовали данас успешно раде, а приватни сектор у нашој земљи је од доласка Ердогана – процветао. Рударство је специфична индустрија и сматрам да, чак и да нека земља има новац да подстиче ту грану, то није њен посао, већ посао за приватни сектор – истакао је Мехемет Ченгиз у разговору са генералним директором РТБ-а Бор Благојем Спасковским.
„Ченгиз холдинг“ укључен је у изградњу бројних инфраструктурних пројеката у Турској. Гради аутопутеве, мостове, тунеле, бране, железнице, метрое, цевоводе, електране, аеродроме, рударске и индустријске објекте. У мају 2013. године „Ченгиз холдниг“ потписао је уговор вредан 22 милијарде евра за изградњу трећег међународног аеродрома у Истанбулу.
У њиховом власништву је и топионица у Самсуну, једино металуршко постројење у Турској, али и подземни рудник бакра „Кјуреј“. Поред бакра и алуминијума, како се чуло на састанку, ова турска компанија бави се и производњом кобалта, волфрама, цинка, антимона и фосфата.
Овај гломазни и изузетно профитабилни конгломерат, кроз четири компаније у четири различите индустрије, воде четворица браће – Мехмет, Сереф, Екрем и Асим. Они чине Борд директора и свако управља пословањем у једној индустријској грани. Компанију у власништву Мехмета Ченгиза чине 35 предузећа која имају годишњи приход већи од пет милијарди долара.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

У “Новом Церову” обустављена производња због блокаде пута који води ка руднику

Све машине стоје, већина радника биће упућена на годишњи одмор Блокада пута коју спроводи …