Почетак Синдикална страна У басенским предузећима данас одржан једносатни штрајк упозорења

У басенским предузећима данас одржан једносатни штрајк упозорења

4 друго читање
0
0
742

Заслужујемо бољи Закон!

 

Д. Алексић: Оно у чему се Савез самосталних синдиката Србије и УГС „Независност“ не слажу када је реч о нацрту Закона о раду јесте то што није „прошао“ законску процедуру и није испоштован трипартитни систем у разговору са послодавцем, Владом и синдикатима. – Басенски синдикалци сутра се прикључују протесту у Београду на коме ће се захтевати смена министра привреде Саше Радуловића

У басенским предузећима данас одржан једносатни штрајк упозорењаРТБ. – У организацији Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката „Независност“, у сва четири басенска предузећа (РББ-у, РБМ-у, ТИР-у и Матичном) данас је, од 11 до 12 сати, одржан штрајк упозорења на коме је прочитан проглас ове две интересне организације радника и Влади Републике Србије поручено да се „из јавности, процедуре, расправе повуче срамни Закон о раду“. Драган Алексић, председник Одбора ЈСО Самосталног синдиката РТБ-а, оценио је једносатну обуставу рада запослених у комбинату бакра, али и у јавним предузећима и установама у Бору – успешном.
У басенским предузећима данас одржан једносатни штрајк упозорењаПоштујући одлуке централе Савеза Самосталног синдиката Србије, Самосталног синдиката металаца Србије и, овог пута, заједно са УГС „Независност“, организовали смо једносатни штрајк упозорења на радним местима. Оно у чему се ова два синдиката не слажу када је реч о нацрту Закона о раду јесте то што није „прошао“ законску процедуру и није испоштован трипартитни систем у разговору са послодавцем, Владом и синдикатима. Закони о стечају и приватизацији, такође, нису прошли ту процедуру, значи, синдикати нису учествовали у њиховој изради и то је главни проблем. Знамо да Закон о раду није ушао у скупштинску процедуру и да је договорено да се врати на дораду. Чудно је да Закон о раду предлаже Министарство рада и запошљавања које треба да буде и „носилац“ преговора. Међутим, Министарство привреде брани тај закон, залаже се за његово усвајање и најгоре је што министар Радуловић плаши људе да ће, ако се ови закони не донесу, привреда Србије пропасти, а индустријског раста неће бити – нагласио је Алексић.
У басенским предузећима данас одржан једносатни штрајк упозорењаУ прогласу се, између осталог, каже да „не прихватамо да се права радника и будућих радника смањују, јер права из рада не генеришу кризу, пропадање привреде, затварање предузећа, трагичну приватизацију. Права запослених не умањују пословну способност привредника нити њихов профит. Не пристајемо да се новац који ми, својим радом зарадимо, прелива у профите, а да се нама умањују зараде и друга примања која су ионако ниска, не прихватамо да будемо робови у 21. веку, а робовски рад нам намећу новим решењима у Закону. Закони не отварају радна места, отварају их успешни, социјално одговорни послодавци и добар привредни амбијент који ствара држава. Желимо развијену Србију у којој грађани живе достојанствено, желимо богату Србију, а богатство стварају запослени.“
Василије Шевченко, председник Одбора самосталог синдиката Топионице, са скупа запослених у овом погону упутио је подршку ССС Србије и УГС „Независност“ и спремност да са њима „прате“ акције које они воде. – У басенским предузећима данас одржан једносатни штрајк упозорењаРади се о нашој кожи, поготово што ће после и нама бити потребна подршка и солидарност других у зависности од тога какав буде излазак нашег предузећа из реструктурирања и свега што ће се ту догађати.
Први човек басенских „самосталних“ најавио је и да ће се борски синдикалци прикључити протесту који Самостални синдикат металаца Србије и УГС „Независност“ организују сутра на тргу Николе Пашића у Београду. „Имајући у виду позитивне договоре са колегијумом Социјално-економског савета да се закони о раду, приватизацији и стечају повуку из скупштинске процедуре, једини захтев протеста биће смена министра привреде Саше Радуловића“ – истиче се у позиву за овај скуп.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Синдикална страна

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…