Почетак Актуелно У Енергани ужурбано ремонтују котлове

У Енергани ужурбано ремонтују котлове

8 друго читање
0
0
1,034

„Седмица“ се спрема за зиму

 

На котлу се мења комплетан вентилатор за вучу гасова, додавачи угља на његовом челу, као и озид. – Од вишка отпадне паре, која настаје као продукт рада пламене пећи у Топионици, досад је произведено 962 мегават-сата струје, исто колико и током целе прошле године. – Санирана пумпна станица на Бељевинској реци, а у плану је и ремонт минихидроелектране на Борском језеру

У Енергани ужурбано ремонтују котловеРТБ, ЕНЕРГАНА. – Ових дана у Енергани је сва пажња усмерена на ремонт котлова. Највећи захват обавља се на котлу број седам који је и највећи од три инсталисана (ту су још „петица“ и „шестица“). На њему се мења комплетан вентилатор за вучу гасова. Демонтажни радови, које изводи специјализована екипа АТБ ФОД-а, завршени су. Наредна фаза су припреме склопова за уградњу, након чега следи њихово сређивање и монтажа.
У Енергани ужурбано ремонтују котловеНа „седмици“ мењамо и додаваче угља на челу котла (тзв. пужеве). Такви велики захвати мора да се раде периодично, јер се ти делови много хабају. Не мењамо их механички него реконструишемо подмазивање, улежиштење, како би се радило лакше и ефикасније. У циљу веће сигурности, ради се и озид. Котао ће, свакако, бити спреман пре почетка грејне сезоне. Сада, када су услови много повољнији, санирамо магистралне вреловоде у РТБ-у, као и плашт измењивача топлоте у топлотној подстаници који служи за потребе грејања Басена. Такође, припремамо системе за допрему угља (елеватор) у котлове број пет и шест – рекао нам је Милорад Несторовић, управник Енергане.
У Енергани ужурбано ремонтују котловеНаш саговорник додаје да у летњим месецима од вишка отпадне паре, која настаје као продукт рада пламене пећи у Топионици, производе и електричну енергију. Количина добијене струје зависи од количине паре и, у просеку, износи 0,5-0,6 мегавати на сат. Генератор број два почео је да ради 27. маја и до 23. јула произвео је 962 мегават-сата, исто колико и током целе прошле године. – У зимском периоду ту пару користимо за грејање просторија и припрему воде за Топлану, а у летњем вишак, који претиче од грејања електролита и санитарне воде, претварамо у струју коју усмеравамо у наш систем снабдевања. Дакле, ем пара није отишла у ваздух, ем остварујемо добит за предузеће пошто је нисмо „повукли“ од ЕПС-а – наглашава Несторовић.
У Енергани ужурбано ремонтују котловеЈош један од важних задатака овог ТИР-овог услужног погона јесте и снабдевање басенских предузећа индустријском водом (потрошња се креће 500-600 кубних метара на сат). У току су захвати на пумпној станици на Бељевинској реци (оспособљавање пумпе). – Ревитализовали смо је да бисмо имали исправан агрегат када дође до пада нивоа Борског језера. У том случају, ова пумпна станица служи за пумпање воде из тог водозахвата у језеро. Иначе, његов ниво је данас (23. јула) 84 центиметара испод тачке прелива. Уколико у наредном периоду буде већих падавина, сигурно има места да прими ту количину воде – истиче управник Енергане.
Наш саговорник нам је објаснио и како вода стиже од Борског језера до РТБ-а – делом отвореним бетонским каналом, и то слободним падом. На местима где су потоци, увале и где не може да се допрема каналом направљени су тзв. сифони (цеви које „прате“ геометрију терена и са једног брда буквално излазе на друго). Дужина канала са сифонима је 7,5 километара (900 метара отпада на сифоне), улазни део у Бор је тунелски (2.250 м) и 1.800 м цеви кроз град, тако да је укупна дужина од језера до РТБ-а око 11 километара. Пошто је једна цев пробила у Ружана поток (близу насеља Бањско поље), у току је санација тог цевовода.
У Енергани ужурбано ремонтују котловеПоред бране Борског језера налази се мини хидроелектрана (капацитета 35-40 киловата на сат) која не ради већ три године. Пошто је регулација дотока воде отежана, планиран је њен ремонт (замена вентила за регулацију протока и ремонт турбине). Договорено је да се то обави онда када су потребе за дотоком воде из језера минималне, односно када буде ремонт Топионице.
Енергана у свом саставу има и РЈ хемијска припрема воде у којој се најпре производи декарбоинизована вода (њоме се снабдева систем којим се греје град и, у зависности од потребе, дистрибуира се Енергани и Топлани). Од те воде после се прави деминерализована која „иде“ у котлове – ови у Топлани и Енергани тренутно не раде, али се свакодневно испоручује Топионици.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…