Почетак Актуелно У Флотацији РБМ-а жена има на свим позицијама

У Флотацији РБМ-а жена има на свим позицијама

2 друго читање
1
0
937

Од управнице до чистачице

 

У погону који запошљава 401 радника одлично се сналази 36 жена, осам у погону дробљења, седам у филтражи, једна на језеру, три на “новом злату” и 20 у самој флотацији
РБМ
. – „Оне су, пре свега, жене које свој посао воле. Обављају га са пуно знања, стручности, воље и сигурности. Изузетно коректне као надређени, стрпљиве и поуздане као сарадници, оне помоћ не траже ни када су у питању тешки физички послови, али им, када смо у прилици, као колеге помажемо. Знамо да су и оне ту увек када затреба, спремне да помогну у заједничком послу – речи су којима Жељко Михајловић, технички руководилац Флотације, описује рад жена у овом погону мајданпечког Рудника бакра. Због услова у којима се ради, уврежено је мишљење да је реч о типично мушком послу, али се на позицијама од управнице до чистачице, у погону који запошљава укупно 401 радника, одлично сналази 36 жена. Осам је у погону дробљења, седам у филтражи, једна на језеру, три на новом злату и 20 у самој флотацији.
Као и у свим другим областима жене су присутне и у рударству. Ни у овој бранши не долази до изражаја пол, већ способност, агилност, знање и посвећеност послу – каже Јелена Ђурић, прва жена управница Флотације, али и прва жена добитница награде „Инжењер Шистек“: – У Руднику има жена, али мало. Можда би добро било да их је и више, јер послове не треба делити на мушке и женске. Посао који обављам је по вокацији мушки, али сам ту већ неколико година, јер је важно да ли се ради одговорно или не.
Управница додаје да је рад у флотацији тежак и због путовања до погона, па смена траје и до 10 сати, што није лако за запослену жену, мајку, стручњака. Али, уз добру организацију све се постиже, иако је ово Балкан на којем се очекује да по завршеном послу жена прионе на кућне обавезе, а да све време изгледа лепо, буде начитана и образована, пуна разумевања, са довољно времена за себе и све ближње. Притом, финансијске могућности не дозвољавају да се плати бар помоћ у кући.
Посао је одувек био тежак, али биле смо младе, жељне рада када смо почињале, па смо и навикле – каже Сузана Филиповић, техничар за израду металбиланса у техничкој евиденцији РБМ-а, која у флотацији ради пуне три деценије: – Ипак, не бих никада мењала радно место, јер се сви лепо слажемо, добро разумемо. Колеге нам помажу колико могу, али помажемо и ми њима – истиче Сузана која је деценије провела на радном месту лаборанта у флотацији.
Као и сви у рударству, ово су тешки, прави мушки послови, тешки посебно за жену, али се сналазимо – потврђује и Јелена Делетић, која годину дана ради као лаборант и каже да на други посао и не помишља. Валентина Суровић, сменски лаборант, додаје: – Физички је тешко, смена сама по себи такође, посебно када тако радите скоро 30 година, али за други посао не знам. Мени је ово нормално, мада се објективно ради у врло тешким условима. Да нема колега који нам повремено помажу, тешко бисмо издржале. У смени једни друге знамо, готово како ко дише, па када затреба и без посебних позива помажемо, они нама код тежих физичких послова, ми њима када нешто треба да се припази, донесе… Овако говоре само поменуте од 36 жена мајданпечке флотације, а у РБМ-у укупно ради њих 169.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Актуелно

Један коментар

  1. Stefan

    8. марта 2017. у 22:05

    SVIM DAMAMA ŽELIM SREĆAN 8. MART. SVE NAJBOLJE.

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…