Почетак Актуелно У хотелу “Језеро” на Борском језеру отворена изложба слика “Зијин Арт 2023”

У хотелу “Језеро” на Борском језеру отворена изложба слика “Зијин Арт 2023”

2 друго читање
0
0
622

Пилот-пројекат Зиђина испунио сва очекивања

Од 1. до 10. августа посетиоци ће моћи у холу хотела “Језеро” на Борском језеру да уживају у уметничким делима насталим током Зиђинове прве ликовне колоније, а поставку чини 50 слика. – Према оцени стручног жирија најбољи рад мастер ликовне уметнице Александре Ковачевић из Чачка, која је апстрактно представила боје и рељефе површинског копа “Велики Кривељ”

БОРСКО ЈЕЗЕРО. – Синоћ је у хотелу „Језеро“ на Борском језеру отворена изложба радова насталих током ликовне колоније “Зијин Арт 2023”. Две Зиђинове компаније покренуле су овај креативни пројекат уочи Дана рудара Србије са намером да се њиме промовишу предели Бора и Мајданпека који су јединствени по много чему. Поверење организаторима је указало четрдесетак учесника прве сликарске колоније, а групи од десетак Борана придружили су се сликари из Београда, Ниша, Земуна, Чачка, Сврљига, Неготина, Доњег Милановца, Мајданпека и Кладова. Поставку чини 50 слика, рађених техником по избору, на којима су приказани копови, флотације али и живописни пејзажи, те је изложба привукла бројне посетиоце и заљубљенике у уметност.

Цитирајући чувеног шпанског сликара Хуана Мироа који је рекао „Можеш да гледаш у слику целе недеље и да никад више не помислиш на њу, а можеш ида погледаш слику на секунду и да размишљаш о њој целог живота.“, изложбу је отворио шеф Кабинета генералног директора Србија Зиђин Копер Вен Хонгзи. Он је у име организатора изразио наду да ће посетиоци изложбе “Зијин Арт” до 10. августа пронаћи слику о којој ће дуго размишљати.

Најпре морам да изразим велико задовољство што вас је вечерас овде у оволиком броју. То значи да смо успели и да је овај пилот-пројекат две Зиђинове компаније у потпуности испунио наша очекивања. Надам се да је испунио и ваша, а и да смо се показали као добри домаћини. Већ сам обећао медијима да ће “Зијин Арт” наставити да живи и да планирамо да манифестација постане традиционална. То вечерас потврђујем и пред свима вама и обећавам да ћемо се догодине потрудити да привучемо већи број љубитеља лепе уметности. Резултат наше ликовне колоније јесу 50 слика које ће остати у власништву Зиђина и које ће красити наше пословне просторије, сале за састанке, а неке ће остати овде у хотелу. Лично ми се допадају сви радови и с нестрпљењем очекујем да чујем утиске и мишљење људи од струке о нашој колонији – рекао је он.

Поставку и организацију похвалила је историчарка уметности, сликарка и керамичарка, Слађана Ђурђекановић Мирић. Боранима позната као дугогодишња директорка Музеја рударства и металургије, али и као председница Удружења ликовних уметника „Ване Живадиновић Бор“, Слађана је била и учесница прве Зиђинове колоније.

Стилски различите, са преовлађујућом експресијом до асоцијативног и апстрактног израза, слике су резултат разноликих ликовних поетика и сензибилитета. Најбољи радови поседују изразиту снагу, суверено владање сликарском површином, свежину, богат колорит и специфично виђење и интерпретацију сликарских мотива. То је почетак формирања непроцењиве ликовне колекције и добро улагање у будућност, јер вредност уметничких дела протоком времена увек расте. Радујем се што ће Бор захваљујући Зијин Арту постати центар сликарства у Србији – рекла је она.

Најбоље радове је са пажњом и одговорношћу изабрао стручни жири којим је председавао Милан Стошић. Подршку и помоћ у оцењивању великог броја радова пружиле су му колеге Милан Ристић и Урош Петров.

Према њиховом суду најбољи рад имала је мастер ликовна уметница Александра Ковачевић из Чачка, која је апстрактно представила боје и рељефе површинског копа “Велики Кривељ”. Друга награда припала је слици “Импресија” Боранке Иване Дуњић и ликовном делу “Сунце (још увек излази) на истоку” које је насликао Драгиша Трујкић Паф. Трећу награду понели су Љубомир Цекић за слику под називом “Горибор”, Сара Љубић (“Бор Спава”) и Слађана Ђурђекановић Мирић (“Површински коп у Бору”). Жири је похвалио још десет ликовних радова, па ће тим ауторима бити уручена подстицајна награда.

Председник трочланог жирија је из угла своје професије испричао како је протекло жирирање и изнео своје утиске о “Зијин Арту”.

Захвалио бих се организатору на указаном поверењу. Било је право уживање оцењивати радове настале током колоније “Зијин Арт 2023“ и чути најпозитивније утиске учесника о гостопримству и дружењу на Борском језеру. Свако се на свој посебан и јединствени начин изразио, па је незахвално рећи чија је слика лепша. Гледали смо да оне испуне неке уметничке критеријуме -рекао је Милан Стошић.

Како за стваралачку машту и креативност не постоје границе ни препреке крајолици Бора, Мајданпека, као и Зиђинови рудници, инспирисаће и следеће године сликаре да на платно пренесу најискреније емоције. Организатори се надају да ће колонија добити карактер интернационалног уметничког догађаја, као и да ће овогодишња збирка слика добити бројне позитивне критике.

Још повезаних текстова
В Д.Лилић Петровић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Србија Зиђин Копер обележила Фестивал змајевих чамаца припремом кинеског специјалитета

Мајданпечки основци правили укусне кнедле од пиринча МАЈДАНПЕК. – Мајданпечки огранак Срби…