Почетак Актуелно Мајданпек У Мајданпеку кад жива испуни термометре

У Мајданпеку кад жива испуни термометре

2 друго читање
0
0
546

Ради се пуном паром 

Тешка рударска механизација је новија и, углавном, обезбеђена клима-уређајима. – Најтеже онима који раде на отвореном. – Радницима се редовно доставља расхлађена минерална вода. – Упркос тропским врелинама, дневни учинак тек незнатно испод планираног
У Мајданпеку кад жива испуни термометреМАЈДАНПЕК
. – Ових дана, док жива у термометру луди, на Површинском копу Рудника бакра Мајданпек ври као у кошници. Ради се пуном паром и без већих проблема захваљујући чињеници да је тешка рударска механизација углавном климатизована, а да се они који раде на отвореном освежавају хладном водом и одмах по завршеном послу склањају са сунца покушавајући да тако изађу на крај са тропским врелинама. Није лако, јер се последњих дана, у граду мери температура од 36 степени, а опет, кажу рудари – издржава се!
На Површински коп мајданпечког Рудника бакра кренули смо у најврелије доба дана, током првих послеподневних сати, са екипом која брине да хладна минерална вода, као освежење стигне до запослених којима треба да олакша рад, којима је потребна. На Паурији, захтевном радилишту Андезитског прста, у непосредној близини града, ту негде у равни са деоницом нове трасе магистралног пута од Мајданпека ка Кучеву, екипа минера на задатку.
У Мајданпеку кад жива испуни термометреПрипремамо серију за пуњење, меримо, одређујемо количине експлозива и приступамо пуњењу бушотина – објашњава Небојша Павловић, пословођа минера, док осећај врелине, због 35 у плусу на отвореном платоу без хладовине, појачава снажан топао ветар који подиже прашину. Да није лако, види се.
Тешко је, како да није, јаке су врућине, али се мора – каже Павловић. Нешто речитији су његови сарадници: – Посао је и тежак и није, али је одговоран. Због временских услова је напорно. Једва се издржава, али морамо. Посао не сме да трпи и до сада није – каже Мирослав Грујановић, палилац мина, а његов колега Славољуб Трујановић објашњава: – Због врућине је теже, иначе ово је посао као и за сваки други дан. Потом, више као за себе, додаје: – Сада врућине, зими хладноће и тако… Не каже се бадава да је рударски хлеб са девет кора.
У Мајданпеку кад жива испуни термометреУ моћним рударским машинама и камионима, правим рударским крстарицама, ипак, је лакше. – У кабини ради клима, па може некако да се издржи, а и вода стиже на време – вели Рихард Пунђејевић, помоћник бушача примарног бушења, а Зоран Адамовић, булдожериста, потврђује да је по оваквом времену најтеже онима који раде на отвореном: – Ми имамо расхлађење, унутра клима ради, а стигла је и вода. У таквим условима, лакше је у затвореном него онима који су на сунцу.
На плус 38 није лако ни у оближњем граду, али је у Руднику ипак теже. – Теже, доста је теже, али успевамо некако. Мало хладне воде, мало промаје, држимо прозор и врата отворене, и тако. Ова машина је стара пуних 30 година, нема климу, али успевамо да остваримо задатке које добијемо – бележимо речи Драгише Матејевића, багеристе са одговорним задатком на пробијању нове трасе пута Мајданпек – Дебели луг, Кучево, изнад самог пута према Аутобуској станици. Он признаје да тај посао није лак: – Али, успева се, ми багеристи се не предајемо тако лако, ми смо рудари
Слично говоре и возачи тешких возила којима је лакше јер се тим рударским тешкашима носивости 220 тона управља из климатизоване кабине. Саши Николићу је сада, ипак, лакше него зими, а његов колега Драгослав Милицановић каже: – Имамо климу, има воде, може да се ради, може.
У Мајданпеку кад жива испуни термометреОд свега, чини се, најважније је да се, упркос тропским врућинама, ради пуним капацитетом: – И поред високих температура сами радници Површинског копа су свесни својих радних задатака и без поговора и проблема их извршавају. Ове новије машине су климатизоване, а што се тиче старих ту је рад мало тежи – оцењује Горан Репеџић, пословођа производње Површинског копа и додаје да се за раднике у току процеса производње, у све три смене, обезбеђују кисела и обична вода.
Пун допринос нормалном раду даје и велика “белаз”-цистерна која помаже у борби са прашином, али највише осећај самих радника да послове треба обавити што пре и на најбољи начин. Да у томе имају успеха говори и дневни учинак од око 17 хиљада тона руде и 51 хиљада тона јаловине, што је надомак планираног.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…