Почетак Корпоративна одговорност У оквиру обележавања Јесењег фестивала Зиђин угостио ученике Економско-трговинске школе

У оквиру обележавања Јесењег фестивала Зиђин угостио ученике Економско-трговинске школе

2 друго читање
0
0
780

Борски средњошколци правили “месечеве колаче”

Ученици прве и друге године који похађају смер кувар и туристичко-хотелијерски техничар имали су прилику да се упознају са кинеском традицијом и обичајима Јесењег фестивала, као и да науче да припремају укусне “месечеве колаче”, који се традиционално једу на овај дан

БОР. – Поводом обележавања Јесењег фестивала Србија Зиђин Копер организовала је (9. септембра) припрему “месечевих колача”, који се традиционално једу на овај празник и угостила 40-ак средњошколаца из Економско-трговинске школе у Бору.
Ученици прве и друге године који похађају смер кувар и туристичко-хотелијерски техничар имали су прилику да се упознају са кинеском традицијом и обичајима који прате овај весели празник, као и да у кантини „Истра куле” науче да припремају ово пециво, за које кажу да је веома укусно.

Динг Сиаофан је у име компаније пожелела добродошлицу ученицима и професорима и уз кратак анимирани филм испричала легенду о “месечевим колачима”, који симболизују вечну љубав.

Први пут славим Јесењи фестивал далеко од Кине и драго ми је да га обележавамо заједно, јер се сваки празник прославља у кругу породице и са добрим пријатељима. Срећна сам што видим пуно младих људи који су заинтересовани за кинеску традицију и кухињу. У будућности ће сарадња компаније са школама и целом локалном заједницом бити још боља – рекла је она.

Професорка куварства Весна Јуклен похвалила је сарадњу компаније са њиховом школом и подсетила да ово није прва организована посета ученика кантини Зиђина.

Ово је одлична прилика да се ученици упознају са кинеском кухињом, која је и саставни део наставног програма. Припремом овог колача савладали су нешто ново, упознали су се са састојцима традиционалне кинеске посластице “месечеви колачи”, али и научили нешто о симболима који их красе. Ово је било стварно лепо искуство– рекла је она.

Ученицима је припрема посластице била веома занимљива, а Урош Зечевић, који је тек почео да се школује за кувара, поделио је са нама утиске. – Било је веома интересантно и много ми значи што сам први пут у великом кинеском ресторану, који до сада нисам имао прилике да видим. Пракса нам доста значи, а месечеви колачи су интересантни и по облику и укусу.

Јесењи фестивал се назива још и Месечев фестивал или Фестивал месечевих колача. Прославља у Кини, Вијетнаму и другим источноазијским земљама. Традиционално се пада 15. дана осмог месеца по кинеском лунарном календару и тада се једу „месечеви“ колачи. Некада се Месечев фестивал славио у време жетве, јер су се древни кинески цареви на јесен захваљивали Месецу за жетву. Данас га људи углавном славе уз породично окупљање, када заједно пале фењере и диве се Месецу за који верују да је тада најпунији у години.

Још повезаних текстова
В Д.Лилић Петровић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Србија Зиђин Копер развија корпоративну културу и подстиче стални раст запослених

Пословно окружење које пружа једнаке шансе свима СЗК. – Србија Зиђин Копер запошљава…