Почетак Актуелно У Прахову претоварена тешка опрема за нову „сумпорну“

У Прахову претоварена тешка опрема за нову „сумпорну“

0 друго читање
0
0
916

Стигли измењивачи из Индије

 

На доку праховске луке данас је завршен претовар преко 200 тона габаритних делова из Индије, који су преко Антверпена, Дунавом стигли у Србију. – Одмах следи монтажа и њихово повезивање цевоводима са већ уграђеном опремом – каже Драган Маринковић, директор пројекта. – Пословање Луке са РТБ-ом оживљава и кроз њу је лане прошло на десетине баржи са опремом и угљем – истиче Драган Дорђевић, директор Луке
Sl У Прахову претоварена тешка опрема за нову „сумпорну“1ПРАХОВО
. – На доку Луке Прахово данас је завршен (тродневни) претовар из барже на камионе једне од последњих испорука габаритних делова за нову фабрику сумпорне киселине. Орема је произведена у Индији и бродом отпремљена из Бомбаја за Антверпен, а одатле системом канала Рајна-Мајна-Дунав баржом стигла у Прахово. Лучком дизалицом најпре су претоварени лакши делови, а данас и јуче су, уз помоћ аутодизалице носивости 500 тона, из барже извађена и постављена на шлепере два измењивача топлоте од којих је сваки тежак преко 80 тона.
У Прахову претоварена тешка опрема за нову „сумпорну“Ова опрема, укупне тежине преко 200 тона, изузетно је значајна јер после њене монтаже на градилишту нове фабрике преостаје само повезивање цевоводима са опремом која је већ уграђена – каже Драган Маринковић, директор „Пројекта реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине“. – Можемо да кажемо да су ово последњи делови опреме већег габарита, а од свега што је досад стигло у једном комаду најтежи је био недавно монтирани парни сушач шарже од преко 120 тона.
У Прахову претоварена тешка опрема за нову „сумпорну“Према речима директора „Речног бродарства и Луке Прахово“ Драгана Ђорђевића ово је прва баржа са опремом за РТБ у овој години, након бројних које су је лане довозиле из разних делова света. Осим опреме за нову линију топљења и „сумпорну“, преко Прахова су стигли и сви тешки камиони за копове, бушилице и остало, а преко ове луке стиже и угаљ за процес топљења у Бору.
У Прахову претоварена тешка опрема за нову „сумпорну“Сарадња Луке са РТБ-ом је све боља, а желим да нагласим да је последњих десет година опстанак „ИХП Прахово“ доста зависио од њеног рада. Лука је данас под ингеренцијом Агенције за приватизацију, али по Закону о лукама из октобра 2010. године луке нису на продају, што значи да овде неко може само да буде оператер и послује у складу са тим законом.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…