Почетак Актуелно Мајданпек У  “Производним услугама” РБМ-а непрестано траже путеве штедње

У  “Производним услугама” РБМ-а непрестано траже путеве штедње

8 друго читање
0
0
1,381
У “Производним услугама” РБМ-а непрестано траже путеве штедње

Када искуство проговори

 

На идеју Властимира Илића, пензионера РБМ-а, употребљиви делови, цеви и прирубнице са старих неисправних, пре више година одбачених хладњака за пумпе са воденим хлађењем, без икаквих улагања, осим знања, искуства и рада, послужили да се направе нови. – Хладњак са ваздушним хлађењем, који квалитетом заостаје за измењивачем са воденим хлађењем, кошта 280 хиљада динара
У “Производним услугама” РБМ-а непрестано траже путеве штедњеРБМ
.- “Производне услуге” Рудника бакра Мајданпек су погон који се са разлогом назива генератором штедње, будући да се бројне добре и производњи преко потребне идеје ту претварају у практична решења. Дугом списку рационализација ПУС је новембра придодао и репарацију хладњака са воденим хлађењем за пумпе које техничком водом обезбеђују флотацију, а до које је дошло захваљујући идеји, искуству и доброј вољи да се оствари.
Властимир Илић је у РБМ-у пре седам година (одрадивши пуних 40) стекао пензију на пословима машинбравара у служби одржавања, машинској радионици, па на флотацијском јаловишту и за то време постао прави специјалиста за пумпе. Познаје их “у душу”, па никога није изненадило када су га, недавно, поново ангажовали.
У “Производним услугама” РБМ-а непрестано траже путеве штедњеТај посао смо добро обавили, па чекамо нов понтон да све спакујемо и крајње професионално приведемо крају. Очекујемо и да функционише без проблема – каже Властимир коме због елана, брзине и спремности да поверени задатак реализује, млађе колеге не верују да има пуних 70 година. – Док се на понтон чека, нисмо седели скрштених руку. Од старих, замењених измењивача, или боље речено хладњака за уље, састављамо нове, коришћењем употребљивих делова са неисправних, пре више година одбачених хладњака. Најпре смо их растурили, извукли делове који још могу да послуже (цеви, прирубнице и друго) и успели да без икаквих улагања, осим знања, искуства и рада, направимо нове. Започели смо, добро нам иде и први приводимо крају, а мислим да ћемо моћи да направимо и више комада.

Идеја да се од старих делова хладњака направе нови, потекла је из личног радног, па и хоби ангажовања Властимира Илића, а подршка, помоћ и логистика, односно услови за тај рад, нису изостали од Неђељка Чавића, управника ПУС-а у РБМ-у.
ластимира смо ангажовали за ремонт пумпи на пловећој пумпној станици која техничком водом снабдева Флотацију у тренутку када је био угрожен њен рад због ниског водостаја и када су са водом пумпе повлачиле песак, па је дошло до њиховог оштећења. Како су то бунарске пумпе „Јастребац“, са циљем да не губимо драгоцено време на њиховој демонтажи и слању у Ниш, ангажовали смо Власту и сопственим снагама обавили комплетан посао штедећи средства, али и време које би морали да издвојимо да смо ремонт радили ван РБМ-а. Овако, обавили смо га у машинској радионици ПУС-а и омогућили да се избегне застој у снабдевању флотације техничком водом – каже Неђељко Чавић, управник ПУС-а. – Власта нам је помогао и око одржавања постојећих пумпи на пумпној станици (ПС 2), а у међувремену је, видевши да имамо проблем са оштећеним хладњацима, дошао на идеју да покупи старе хладњаке, демонтира их, издвоји добре цеви, нађе начин како да комплетира нови хладњак са воденим хлађењем. Ми смо, да би пустили у рад ПС „Калуђерица“ (где је уграђена муљна пумпа 18×16) купили нови хладњак са ваздушним хлађењем који квалитетом заостаје за овим на водено хлађење. На тај начин, враћамо се провереном, оригиналном решењу, јер, након репарације у машинској радионици враћамо хладњаке са воденим хлађењем.
У РБМ-у кажу да само у једном одељењу пумпе раде уз помоћ четири хладњака, па значај овог посла сагледавају у светлу чињенице да је, објективно, мање квалитетан хладњак са ваздушним хлађењем плаћен 280 хиљада динара. А, у сопственој режији склопљен је хладњак са воденим хлађењем од одбачених делова, за само неколико дана рада тима у којем је, уз Властимира, пензионера чије је искуство у овим пословима драгоцено, још само неколико виспрених момака, радника ПУС-а. Властимир хвали не само рад, знање, стручност и ангажовање тих младих људи, већ и њихову спремност да уче. Саветује им и да никако не одустају на првој препреци.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…