Почетак Актуелно Мајданпек У РБМ пристиже нова опрема за флотацију

У РБМ пристиже нова опрема за флотацију

4 друго читање
0
0
842

Модерне машине за боље резултате

 

Флотација мајданпечког рудника ствара услове да повећа прераду са 3,5 на шест милиона тона руде годишње и побољша искоришћења метала. – Монтажа опреме у сопственој режији, док је надзор обавеза компаније “Мецо Минералс”
У РБМ пристиже нова опрема за флотацијуРТБ, РБМ
. – Дванаестог марта у Рудник бакра Мајданпек пристигла су прва два од неколико десетина шлепера колико се очекује из Шведске, Француске и Турске, са новом опремом за флотацију. Ова, најсавременија опрема компаније “Мецо Минералс”, уговорена је раније са циљем да се флотацијска прерада руде повећа са 3,5 на око шест милиона тона годишње.
У РБМ пристиже нова опрема за флотацијуРеч је о модерним машинама које служе за основно и допунско флотирање, РЦС 40 и РЦС 50 (запремине 40 и 50 кубика), затим о три нове машине-дуваљке за ваздух, као и пумпама за реагенсе и дозирање креча. Очекујемо и визио-систем за надгледање процеса тако да ћемо имати најсавременију опрему која ће омогућити како повећање капацитета тако и унапређење искоришћења бакра које би са 81-82, требало да се подигне на 87 одсто. То би додатно створило услове за већу добит, односно већу количину бакра и брже исплатило опрему – објашњава Светомир Мустецић из тима за инвестиције РТБ-а Бор.
У РБМ пристиже нова опрема за флотацију“Комплетан уговор вредан је око 10 милиона евра, а подразумева и базни инжењеринг, док сама опрема кроз позитивне ефекте у производњи треба да се исплати за две до три године” – каже Бранислав Томић, директор РБМ-а. Он додаје да још нису створени услови за монтажу опреме: – Након добијања базног инжењеринга урађен је грађевински пројекат, тако да ових дана почиње ископ и бетонирање темеља.
Sl-4Тек треба да се сагледа хоће ли РБМ имати сопствене капацитете за овај велики посао или ће морати да ангажује помоћ, будући да се ради о изузетно великим количинама бетона. – У темељ иде око 25 кубних метара, а како се треба побринути за 24 машине РЦС 50, па за седам машина РЦС 40 и још четири кондиционера од 50 кубика, јасно је да се ради о огромним количинама бетона – додаје Мустецић. – Тек ћемо направити прецизну динамику радова. Оно што не будемо могли сами, урадићемо ангажујући опрему, миксере за бетон. Челичне конструкције за уношење машина покушаћемо да радимо у ПУС-у, монтажа ће се вероватно одвијати у сопственој режији, док је обавеза компаније “Мецо Минералс” и да све то надгледа.
Пројекат за електрорадове још није завршен тако да комплетан склоп каблова тек треба дефинисати и докупити потребан материјал. Циљ је да се опрема што пре пусти у рад, а са њом остварује и повољније искоришћење како бакра тако сребра и злата.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…