Почетак Актуелно Мајданпек У РБМ стигао и други „комацу“ булдожер

У РБМ стигао и други „комацу“ булдожер

4 друго читање
0
0
1,067

Брже до нових рудних лежишта

 

Први велики „комацу“ булдозер (588 коњских снага) већ ради на „Андезитском прсту“, монтажа другог у току. – Оба булдозера ће допринети да се брже остварују планови за раскривање рудних лежишта у Руднику бакра Мајданпек

1РБМ.- У Руднику бакра Мајданпек у току је монтажа другог булдозера „комацу“ 375А, вредног 780 хиљада евра, који ће овог пролећа оснажити помоћну механизацију на Површинском копу РБМ-а и омогућити испуњење планова раскривања рудних лежишта на „Андезитском прсту“ и „Истоку“ „Јужног ревира“. Да подсетимо, први је стигао почетком месеца и већ је укључен у производњу, што ће омогућити да се стари булдозери, који раде више од две деценије, ремонтују и оспособе за даљи рад.
У РБМ стигао и други „комацу“ булдожерОви булдозери су од немерљивог значаја за отварање нових рудних лежишта – потврђује Небојша Стојановић, помоћник директора РБМ за електромашинство. – Тако се проблем помоћне механизације решава делимично. Старе машине изгубиле су поузданост, а морали смо да их држимо у каквој-таквој расположивости, да бисмо могли да остварујемо планове. Били смо принуђени да их користимо и када нису потпуно исправне. Ове нове машине дају простора да оне које смо користили 20 година ремонтујемо и повећамо им расположивост.
У РБМ стигао и други „комацу“ булдожерРудник бакра Мајданпек има три активна, међусобно удаљена, радилишта којима је за функционисање потребан булдозер:
Највећи проблем до сада био је што смо булдозере морали да премештамо са једног на друго радилиште, при чему им се хабао доњи строј будући да за тако дуге релације нису предвиђени – каже Стојановић задовољан што ће “сељакања“ сада бити мање.
Булдозер “комацу” 375А, са мотором од 588 коњских снага, најснажнији је у РБМ-у (досадашњи имају 520). По габаритима и снази веома моћан, има велику кашику, велики капацитет за гурање материјала, што ће добро доћи да се што пре дође до нових рудних налазишта.
Монтажу ове моћне машине воде сервисери “Теикома”. Јовица Беловановић каже да су руднички мајстори који им у томе помажу добри, вредни и спремни да уче, што ће бити драгоцено за квалитетно одржавање. Александар Марковић, машински техничар, од летос радник РБМ-а, истиче да је ово прва озбиљнија монтажа у којој учествује и да је машина моћна и захтевна, са доста електронике.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…