Почетак Актуелно Мајданпек У РБМ стигао нови „комацу“- булдожер

У РБМ стигао нови „комацу“- булдожер

6 друго читање
0
0
1,146
У РБМ стигао нови „комацу“- булдожер

Појачана помоћна механизација

Делови пристигли десетог октобра за два дана су већ склопљени у моћну машину која је упућена на први радни задатак. – Са мотором од 335 кW, односно 449 коњских снага, радном тежином од безмало 50 тона и капацитетом сечива од 16,6 м³, булдозер „коматсу 275“ АX-5 је машина средње величине, драгоцена за бројне задатке на копу РБМ-а
У РБМ стигао нови „комацу“- булдожер РБМ
. – Почетак друге декаде октобра у Руднику бакра Мајданпек обележило је пристизање делова, а потом и почетак рада новог булдозера марке „комацу 275“ АX-5. Нова машина је већ у другој смени 12. октобра усмерена на први задатак, на стварање услова за функционисање одлагалишта на Ујевцу, односно рад “стакера” и одлагача. Нови булдозер представља право појачање помоћној механизацији у којој се осећа недостатак управо таквих машина будући да су због квара већ доста дуго ван функције два мала булдозера, а њихов рад је драгоцен за нормално функционисање јаловишта и бункера флотације.
Нови булдозер део је контигента нове опреме обезбеђене ове године за потребе убрзаног раскривања рудних тела на површинском копу “Јужни ревир”. У њему су још шест раније пристиглих тешких возила “белаз” носивости 220 тона, багер “комацу” ПС 3, а очекује се да ускоро стигне и нова бушилица.
У РБМ стигао нови „комацу“- булдожер Булдозер „комацу 275“ АX-5 један је од оних који се показао изузетно добро. То говоре искуства са бројних радилишта Србије, почев од Фабрике цемента “Лафарж” (цементара у Поповцу), као и рудницима у Босни – рекао нам је Јован – Јоца Беловановић из “Теикома” (“комацу”-сервис), не пропуштајући да истакне да се монтажа одвија без проблема и то објашњава: – Момци из рудника ту су на висини задатка, јако су вредни и стручни.
Са мотором од 335 кW, односно 449 коњских снага, радном тежином од безмало 50 тона, нови булдозер је машина која омогућава обимнију производњу, поуздана је и свестрана. Хидростатички вентилатор хлађења мотора контролише се аутоматски, смањује потрошњу горива и ниво буке. Има велики капацитет сечива од 13,7 метара кубних (за полу-У дозер), односно 16,6 м³ (за Фулл-У дозер). На булдозеру “375” то је 22 кубна метра, а на “155” је 9,4 м. Ту су још побољшани системи рада, а и нови ергономски дизајнирани управљачки систем који обезбеђује радно окружење са потпуном контролом оператера.

То је машина средње величине (будући да већ имамо “комацу 375” и “155”) која ће више од малих булдозера одговарати потребама на површинском копу – каже Златко Мишић, руководилац одржавања помоћне механизације. Он је на монтажи предводио екипу запослених са одржавања помоћне механизације, наводећи да су уз помоћ и под надзором сервисера “Теикома”, велике делове пристигле у уторак, већ у четвртак склопили у моћни булдозер: – Када завршимо ову монтажу, чека нас још доста посла пошто на булдозеру “комацу 375”, који је ван функције, треба да заменимо дизел-мотор. Очекујемо да ускоро дође до испоруке делова и ремонта тог мотора, после чега би могли да га покренемо, јер пуно значи производњи на површинском копу. За две до три недеље, требало би да се оспособи и један “комацу 155” на којем је отказао доњи строј и део хидраулике.
Са свим тим машинама помоћна механизација биће спремнија за све бројније и теже обавезе у производњи како би се повећала, а истовремено радило и на обезбеђењу њеног континуитета.
Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…