Почетак Актуелно Мајданпек У РБМ-у и јунска производња преко плана

У РБМ-у и јунска производња преко плана

4 друго читање
0
0
1,701

Пуним капацитетом за нове рекорде

Очекује се да план од 1.823 тоне бакра у концентрату са пратећим количинама племенитих метала буде премашен, пошто је за 21 дан јуна произведено скоро 1.500 тона. – Ради се на стварању услова да се настави повољан тренд у производњи
У РБМ-у и јунска производња преко плана РБМ
. – Јунска производња у Руднику бакра Мајданпек представља нови покушај запослених да се помери рекорд у овом веку и дође до производње веће од 2.000 тона бакра у концентрату, колико је остварено током маја. Прва половина месеца представљала је у том смислу одличан почетак, али је динамичан раст производње донекле успорен тешкоћама које су се појавиле у функционисању утоварних машина и бушилица. Оне су, међутим, релативно брзо решене, после чега је могао да буде настављен пут ка новим рекордима и пребачају јунског плана од 1.823 тоне бакра у концентрату, будући да је за 21 дан остварење било 1.495 тона, односно 16,7 одсто веће од плана за тај период.
У РБМ-у и јунска производња преко плана Настојимо да максимално искористимо лепо време и повећамо учинак, пре свега, на раскривању. Ту треба да надокнадимо подбачај условљен околностима које су производњу пратиле током првих месеци ове године, а да истовремено остварење на руди задржимо на нивоу плана – каже Синиша Филиповић, управник површинског копа објашњавајући да пребачај од десет одсто који прати 21-одневни учинак у јуну на укупним ископинама представља најбољу потврду могућности да се зацртано и оствари: – То, међутим, не значи да проблема није било. Имали смо тешкоће у раду утоварних машина (и на рудном и јаловинским багерима), где стенски састав буквално тањи кашике машина, а и застој у раду бушилице. Решили смо их у најкраћем року, али се то одразило на резултат. Укупно посматрано, он је ипак повољан, јер се ископава богата руда са садржајем знатно већим од планом очекиваног.
У РБМ-у и јунска производња преко плана Филиповић додаје да је расположивост помоћне механизације задовољавајућа, да булдозери и грејдери стижу до места на којем је њихов рад потребан, да је просечно 13-15 возила у функцији, да “Фаза 1” ради, па резултати не изостају. Добар учинак последњих месеци није уљуљкао одговорне људе РБМ-а, па стварају услове да се наредних месеци настави истим темпом.
Флотација РБМ-а показала је и током јуна да је потпуно спремна да испрати производњу коју даје површински коп и преради све количине испоручене руде, уз завидно искоришћење које прелази очекиваних 85 одсто и са захтеваним квалитетом за рад топионице: – Са циљем да се повољно производно остварење настави и даље повећава, реализујемо низ активности које условно називамо „затезањем линије прераде“. У том смислу и овог месеца обавили смо неодложне послове, као део текућег и инвестиционог одржавања у погону дробљења. Настављају се радови на обезбеђењу стабилног водоснабдевања флотације, низ корака предузима и на линији филтраже у којој од оснивања погона до ових дана није било инвестиција и осавремењавања процеса, тако да је производња само први у низу важних задатака које свакодневно обављамо – каже Јелена Ђурић, управница Флотације РБМ-а.
Повољан тренд раста производње несмањеним темпом настављамо и ове године. При томе, посебно радује да имамо све боље резултате у раскривању рудних лежишта на „Истоку 1“, па и пребачај плана на укупним ископинама. Тај рад, као директно улагање у будући, за Рудник бакра Мајданпек има посебан значај – наглашава Бранислав Томић, директор РБМ-а.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…