Почетак Актуелно Мајданпек У РБМ-у користе приручног „робота за заваривање“

У РБМ-у користе приручног „робота за заваривање“

3 друго читање
0
0
770

Олакшава рад вариоцима
Робот их замењује на деликатним задацима радећи брже и уједначеним квалитетом

 

У РБМ-у користе приручног „робота за заваривање“РБМ. – У погону Производне услуге Рудника бакра Мајданпек више од годину дана у употреби је „робот за заваривање“ направљен на расходованом стругу који вишеструко олакшава рад вариоцима. У условима недостатка делова и материјала за израду нових, репаратура је добила на значају, а “робот” посебно место у машинској радионици ПУС-а.
У РБМ-у користе приручног „робота за заваривање“На овом стругу радим скоро две године. Зависно од материјала, можемо да подесимо брзину и неке друге параметре, тако да нам доста помаже у свакодневном раду и омогућава да посао брже и боље завршимо – истиче Пиро Менсур, варилац у ПУС-у. Притом наводи да су варови бољи од оних који су изведени људском руком, јер робот ради без стајања и уједначеним квалитетом. – Нисам чуо да негде постоји нешто слично, а нама добро служи.
„Робот“ је настао према идеји Неђељка Чавића, помоћника директора РБМ-а за електромашинство, дипломираног машинског инжењера у доба кад је био управник ПУС-а. То је учињено тако што је искоришћена конструкција расходованог струга, реконструисан погон преко каишног преноса и смањено главно обртно кретање 14 пута. Прикључен је и апарат за варење ЦО2 гасом, преко надградње држача пиштоља за жицу.
У РБМ-у користе приручног „робота за заваривање““Робот” може брзо да завари оштећене осовине и вратила које после обрађујемо на стругу на задату меру, чиме добијамо употребљив резервни део. Он има могућност спајања две осовине варом посебног квалитета, али и велике могућности за уштеду и брзину у раду – истиче Чавић. Наводи да је наваривање осовина флотацијских машина (преко цене жице за варење и цене обраде на стругу) десетоструко повољније уз помоћ робота, од цене која би се плаћала “трећим лицима”. Осим тога, брзина варења је таква да се може постићи и метар у минуту, што објективно не може да оствари ни један варилац ручно. – Овај вар је без прекида, дебљина нанетог материјала је једнака, без шупљина, што има посебан значај за даљу обраду. Такође, неминовно грејање при наваривању сведено је на минимум и изузетно важно за задржавање особина челика. Рад вариоца је олакшан будући да је довољно да на почетку добро подеси параметре и надаље прати рад робота.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…